‘Ölüm hattında kiralık vince bağlı hayatlar...’

"Vinç operatörü pahalı kiralarız daha iyi", "İş güvenliği elemanı gereksiz, telefonda bilgi veririz", "İşçi güvenliği için gerekli ekipmanlar çok pahalı, alamayız", "Az işçi çalıştır, çok çalıştır." Hepsi daha fazla kâr güden bu düşünceler bir araya geldi ve 34 bin volt enerjiye kapılan enerji işçisi kolunu kaybetti...

Taşeron çalıştırma sisteminin uzun mesai, güvencesiz çalıştırma koşulları ve alınmayan işçi sağlığı önlemleri bir işçinin ağır yaralanmasına neden oldu. BEDAŞ Gaziosmanpaşa İşletmesi’nde çalışan Seyithan Ağır adlı 2 çocuk babası işçi, alınmayan önlemler ve büyük ihmaller sonucunda bir kolunu kaybetti. Vücudunda ağır yaralar olan Ağır’ın durumu kritik.

“Gece mesaisi mi, 24 saat mesai mi?”
BEDAŞ Gaziosmanpaşa İşletmesi’nde çalışan Seyithan Ağır adlı işçi 3 Şubat Salı günü saat 13.00’de arıza onarımı için çıktığı direkte yüksek gerilime maruz kalarak ağır bir şekilde yaralandı.

Kazanın yaşandığı gün, gece mesaisinde olan ve sabaha kadar çalışan Seyithan Ağır, mesai saati bitmesine rağmen arıza onarımına gönderildi. Hiçbir güvenlik ekibinin hazır bulunmadığı ve hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı, hattın izole edilmeden, sadece enerji kesildiği bildirilerek arıza alanına giden Seyithan Ağır, kiralık vinç ile arızayı gidermek için çıktığı yüksek gerilim hattında elektrik akımına maruz kalarak yaklaşık beş metre yükseklikten aşağıya düştü.

Ağır yaralı
Adeta tasarlanmış bir olayın ardından ağır yaralanan evli ve iki çocuk babası Ağır, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

“Enerji işçileri ölümle burun buruna”
Yaşanan “iş kazasının” ardından Enerji işçilerinin çalışma koşulları yeniden gündeme geldi. Özellikle AKP iktidarında özelleştirilmesine dönük ciddi adımların atıldığı enerji iş kolunda, taşeron çalıştırma gittikçe yaygınlaştı.

Taşeron çalıştırma sistemi sonucunda işçiler için gerekli olan işçi sağlığı ve iş güvenliği ekipmanları kârlılık düşünülerek gündem dışında tutuluyor. Bu da taşeron sistem öncesi ve sonrasındaki işçi cinayetleri ve yaralanmaları düşünüldüğünde arada derin bir farkın oluşmasına neden oluyor.

Ölüm hatlarına kiralık vinçle çıkılıyor
Öyle ki işçilerin binlerce voltluk enerji ağlarında yaptıkları çalışmalarda işçileri bu yüksekliklere çıkaracak enerji işlerinde profesyonel vinç operatörü dahi bulundurulmuyor. Sektörde bu konuda yapılan tercih günlük işlerde vinç kiralama şeklinde oluyor. Yani işçileri ölüm hatlarına kiralık vinç ve bu konuda deneyimi şüpheli olan sürücüler çıkarıyor.

İş güvenliği elemanları maliyetli telefonda bildir yeter
İşçinin hayatını adeta hiçe sayan bu olay hemen her gün tüm enerji işçilerinin karşı karşıya kaldığı bir tehlikeyi de gözler önüne seriyor. Kazanın olduğu yerde hattın enerji izolasyonunun yapıldığı Seyithan Ağır’a telefon aracılığıyla bildiriliyor. Yani olay yerinde bunu denetleyecek eleman maliyet düşünülerek çalıştırılmıyor. Bunun sonucunda ise işçinin hayatı adeta hiçe sayılmış oluyor tıpkı başka iş kollarında çalışan binlerce taşeron işçi gibi…

(soL - Haber Merkezi)