'Öğretmenler ölmesin diye ayağa kalkın artık'

Şengül Özkan, Muhammet Çiftçi, İsmail Kızılok, Şahin Demir… Bu isimler öğretmen olabilmek için yıllarca emek verdikten sonra atanamayıp hayatlarına son vermek zorunda kalan öğretmenlerden sadece bir kaçı. AYÖP öğretmen ölümlerine ilişkin, "öğretmenler ölmesin diye susmayın ayağa kalkın" diyor.

“Ataması yapılmayan öğretmen geçim sıkıntısı ve bunalım sonucunda intihar etti.” Hemen her ay benzer haberler duymak mümkün. Yıllarca türlü zorluklar sonucunda eğitim fakültelerinden öğretmen olarak mezun olan ancak “sözleşmeli”, “ücretli” ve “vekil” öğretmenlik statüsüyle ucuz iş gücü olarak kullanılan öğretmenler bu duruma “dur” denilmesi için mücadele ediyor.

Kılınç: “Birbirimizi tanımasak da endişelerimiz ortak”
Konuya ilişkin soL’a konuşan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu Basın Temsilcisi Canan Kılınç, ataması yapılmayan öğretmenlerin bugün çok daha endişeli olduğunu söyledi.

Ataması yapılmayan öğretmenlerin, bütün bu endişeleri birbirlerini, tanımadan farklı illerden, farklı mahallelerden, farklı yaşantılardan bile olsa aynı şekilde yaşadığını ve paylaştığını belirten Kılınç, fillerin çimenleri değil çiçekleri ezdiğini ifade etti.

“Sözlerim umuda ve mücadeleye davet etmek için”
Sözlerini ataması yapılmayan öğretmenleri umuda, mücadeleye çağırmak üzere söylendiğini belirten Kılınç, durumun daha da vahimleşebileceğine işaret etti.

“Özellikle aileleri ve ataması yapılmayan öğretmen yakınlarını, kendi çocuklarını bu sistemin içinde yitirmeden ayağa kalkmaya davet ediyoruz. Çok olduğumuzu biliyorsunuz. O zaman bin bir emekle okuttuğunuz, 30’una yaklaşıp iş bulamamış çocuklarınıza sahip çıkın, ve mücadeleye omuz verin” diyen Kılınç, “’Ne anlamı var?’ ’Ne elde edeceğiz?’ söylemlerini çok duyduk. O zaman, evladınız öldüğünde size ‘ne anlamı var’ ‘ne elde ettiniz’ demezler mi? ” diye konuştu.

“Ayağa kalkın”
Hep birlikte daha güçlü, daha kararlı, daha bilinçli şekilde alanlarda olunması gerektiğine vurgu yapan Kılınç konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız okumuş, bilinçli kesimiyiz. Gelin bunu hep birlikte gösterelim. Bizler boyun eğen, itaat eden, istikrarlı bir atamama projesi istemiyoruz.. Ölmek istemiyoruz, bu sistemin içinde yitip gitmek istemiyoruz. Gelin hep birlikte bu sisteme dur diyelim! Unutmayın: İnsanlar hükümetlerden korkmamalı, Hükümetler insanlardan korkmalı! Onları biz oraya oturttuk ve yine biz kaldıracağız. O halde başınızı kaldırın ve etrafınızdaki yıkıma bir bakın. Artık susma zamanı değildir. Ayağa kalkın!”

İşte ataması yapılmadığı için intihar eden öğretmenler…

Nermin Gümüş: Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde ataması yapılmadığı için sözleşmeli müzik öğretmeni olarak görev yapan Nermin Gümüş (27) oturduğu apartmanın 4. katından atlayarak intihar etti. (11 Ocak 2007)

Handan Ülker: Tokat’ın Erbaa ilçesinde sözleşmeli öğretmen olarak çalışan Handan Ülker (26) görev yaptığı okulun tuvaletine kendini asarak intihar etti. (28 Şubat 2007)

Şengül Özkan: Bursa’da ücretli öğretmenlik yapan Şengül Özkan, Şubat ayında yapılan atamalarda, atanamayınca intihar etti. 4 yıl boyunca atama bekleyen Şengül öğretmen, tüm umudunu bağladığı Şubat atamalarında atamasının olmadığını öğrendiğinde, bunalıma girerek intihar etti. (1 Mart 2007)

E.D: Kayseri Fevziçakmak Mahallesi Fuzuli Caddesi'nde oturan öğretmen E.D. (25), atamasının yapılmadığını öğrenince bunalıma girdi. Genç öğretmen adayı, 5. kattaki evinin balkonundan aşağı atlayarak intihar etti. (26 Kasım 2007)

Nuray Özer: Elazığ’ın Ağın ilçesinin Saraycık köyünde vekil öğretmen olarak görev yapan Nuray Özer, atamasının yapılmaması dolayısıyla Gümüşsuyu köyündeki amcasının evindeki av tüfeğiyle intihar etti. (13 Ağustos.2008)

Muhammet Aytekin Çiftçi: Trabzon’un Akçaabat Lisesi'nde ücretli öğretmenlik yapan Muhammet Aytekin Çiftçi (27), Akçaabat ilçesine bağlı Çileklidüz köyünde babasına ait ruhsatlı tabancayla başına ateş ederek intihar etti. (3 Mayıs2009)

İsmail Kızılok: Ataması yapılmayan öğretmenlerden İsmail Kızılok’un, İstanbul’da ücretli öğretmenlik için yaptığı başvuru da reddedildi. Sürekli iş arayan fakat bulamayan Kızılok, bunalıma girdi. Ağabeyini arayarak "Benim cenazemi hastaneden alın" diyerek veda etti. Geçen yıl annesini kaybeden Kızılok, annesinin ölüm yıldönümünde Bayrampaşa'daki bir elektrik direğine çıkarak ölüme atladı. (14 Eylül 2009)

Kadir Ağzıburuk: İstanbul Teknik Üniversitesi Biyoloji bölümü mezunu olan Kadir Ağzıburuk, Balıkesir İskele Mahallesindeki evlerinin merdiven korkuluklarına iple kendisini astı. KPSS sınavlarına girdiği ve istediği sonucu alamadığı öğrenilen Kadir Ağzıburuk’un bir süredir psikolojik tedavi gördüğü, daha önce de vekil öğretmenlik yaptığı söylendi. (12. 02. 2010)

Şahin Demir: Ağrı'nın Sabuncu köyünde ücretli öğretmenlik yapan Şahin Demir, atması yapılmaması sonucunda girdiği bunalımın ardından kendini okul lojmanının tavanına asarak intihar etti. (26 Mayıs 2010)

Adem Sarıusta: Trabzon’da öğretmen olarak atanmayı bekleyen, 1,5 yaşında Elif adlı bir kız babası Adem Sarıusta, işsizlik yüzünden girdiği bunalımdan çıkamayarak evinin beşinci katından atlayarak intihar etti. (17 Haziran 2010)

Elif İşler: Adana’da 5. kez girdiği KPSS sınavı da kötü geçen Elif İşler bunalım sonucu sulama kanalına atlayarak intihar etti. (14 Haziran 2010)

Fikret Ercan: Bursa’da polis ekipleri, genç öğretmeni kravatla oturma odasının kapı koluna asılmış halde buldu. Genç öğretmenin arkasında, "Artık yoruldum, çalışıyorum ama olmuyor. Sizleri sıkıntıya sokacak, onurunuzu zedeleyecek bir şey yapmadım. Yaşamış olsam bile KPSS’de yine başarılı olamayacaktım” yazılı bir not bıraktı. (17 Hazitan 2010)

Ahmet Fazlı Elçi: “Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde atanamayan bir öğretmen olan Ahmet Fazlı Elçi, geçinebilmek için hamal olarak çalışıyordu. 44 yaşında ve iki çocuk babası olan Elçi, Atatürk Çok Programlı Lisesi’nde ücretli din kültürü öğretmeni olduğu sırada hayata veda etti.

Uygar Şenocak: Elazığ’da 2010 KPSS sınavının ilkinde atanacak puanı almışken kopya nedeniyle sınavın iptal edilmesinin ardından yapılan ikinci sınavda yeterli puanı alamayan Uygar Şenocak, girdiği bunalım nedeniyle bir süre evden kayboldu. Yapılan aramalar neticesinde Uygar Şenocak’ın cansız bedeni bir ağaca asılı olarak bulundu. (11 Ocak 2011)

Yeter İmrak: Eşinden ayrı olarak üç çocuğuyla yaşam mücadelesi veren Yeter İmrak daha fazla dayanamayarak ücretli öğretmenlik yaptığı okulun karşı tarafında bulunan inşaattan atlayarak intihar etti. (12 Ocak 2011)

Ali Kürklü: Osmaniye’de 2010 yılında girdiği KPSS sonucunda atanabilecek puanı alan Kürklü sınavın iptal edilmesi ve ikinci sınavda atanabilecek puanı alamaması nedeniyle bunalıma girdi ve intihar etti. (19 Ocak 2011)

Ümit Eker: Manisa'nın Soma ilçesindeki, Soma Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 2 yıldır makine teknolojileri dersi için vekil öğretmenlik yapan Ümit Eker (30), intihar etti. (07.04.2011)

Ceyda Cansu Danker: Yıllardır atama bekleyen öğretmen adayı, Selçuk Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu Ceyda Cansu Denker'in uzun süredir dershanelerde iş aradığı ve son iş görüşmesi yaptığı dershaneden 300 TL'lik maaş teklifi aldığı öğrenildi. Bunun üzerine bunalıma giren Denker, kendini 4. kattaki evlerinin balkonundan boşluğa bıraktı.

Gülnur Nergiz: Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümü’nden mezun olup öğretmenlik ataması beklemeye başlayan 28 yaşındaki Gülnur Nergiz, Adana’daki evinde ölü bulundu.

Alaattin Güven: Erzincan’da uzun bir süredir ataması yapılmadığı için bunalıma giren Beden Eğitimi ve Yüksek Okulu mezunu 34 yaşındaki Alaattin Güven, kendini elektrik kablosuyla asarak yaşamına son verdi. (26 Aralık 2011)

Esen Çelik: Manisa'nın Alaşehir ilçesinde ikamet eden 30 yaşındaki ataması yapılmayan İngilizce Öğretmeni Esen Çelik 15 Mart günü beş katlı bir apartmanın 5. katından atlayarak intihar etti.

Mustafa Kaya: Bir süre vekil öğretmelik de yapan Mustafa Kaya (26), KPSS'ye hazırlanıyordu. Yakın zaman önce yapılan öğretmen atamalarında atanamadığı için bunalıma giren genç öğretmen, dün sabaha karşı evinde kendini tavana asmış olarak ölü bulundu. (5 Nisan 2012)

Hilal Uzunkaya: Atanamayan öğretmen Hilal Uzunkaya, Trabzon'da yaşadığı apartmanın 8'inci katından atladı ve olay yerinde hayatını kaybetti. (5 Nisan 2012)

(soL - Haber Merkezi)