Öğrenciler “harçları ödemeyeceklerini” ilan ettiler.

Üniversite harç ücretlerine karşı kurulan AİBÜ Har(a)ç Karşıtı Platform, dün üniversite rektörlüğüne “Haraç ödemeyeceğiz” diyerek yürüdü.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Har(a)ç Karşıtı Platform Rektörlüğün önünde bir basın açıklaması yaparak harç zamlarıyla yoksul ailelerin çocuklarına üniversite kapılarının kapatıldığını söylediler.

Harç zamlarına karşı eylemlerini sürdüren Bolu AİBÜ öğrencilerinin kurduğu Har(a)ç Karşıtı Platform yaptığı basın açıklamasında“Üniversitelerde harç ücretlerine yapılması planlanan 1. öğretimlere %8, 2. öğretimlere %100-%500 arasındaki fahiş zamlar ve YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın ‘eğitim lüks bir ihtiyaçtır parası olmayan da okumasın’ sözleri ile birlikte geleceğimizden daha fazla kaygılanır hale geldik. Üniversitede har(a)ç ücretleri, ders kitapları, araç ve gereçleri ile ulaşım ve barınmaya ödenen ücretlerle birlikte ilköğretimden itibaren başlayan bu soygunla yoksul ailelerin çocuklarına üniversite kapıları kapatılıyor. Krizin faturası bize ödetilmek isteniyor” dedi.

“İmzalarımızın arkasındayız”
Daha önce yaptıkları imza kampanyasına ilişkin de bilgi veren öğrenciler, imzalarına sahip çıkacaklarını ve krizin faturasını ödemeyeceklerini kaydettiler. Yapılan basın açıklamasında şu sözlere yer verildi: “Zamların gündeme gelmesiyle beraber krizin faturasını ödemek istemeyen biz öğrenciler yurt genelinde harçlara karşı bir araya geldik. Neredeyse tüm illerde harç karşıtı platformlar etrafında parasız eğitim mücadelemizi yükselterek devam ettirdik. Biz AİBÜ öğrencileri 2 haftadır harç karşıtı platform olarak eylem ve basın açıklamalarıyla tepkimizi ortaya koyduk ve bunun sonucu olarak 1 haftadır düzenlediğimiz imza kampanyasında bine yakın imzaya ulaştık. Akademisyenler, öğrenciler ve üniversite emekçileri olarak attığımız imzaların arkasında durmak için imzalarımızı YÖK’e göndereceğiz. Harç ücretlerine yapılan zamlar yaz aylarına denk getirilmesine rağmen sessiz kalmadık. Yeni dönem başladığında da sesimizin ne kadar yükseldiğini dosta düşmana göstereceğiz.”

“Taleplerimiz kesindir!”
Öğrenciler eylemlerini sonlandırırken imza kampanyasına başlarken ortaya koydukları taleplerini yineleyerek mücadelelerini yükselteceklerini belirttiler.
1-Sadece zamların geri çekilmesini ya da azaltılmasını değil, eğitimi paralılaştıran bütün uygulamaların derhal kaldırılmasını ve yerine eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim anlayışının getirilmesini istiyoruz!
2-Tüm öğrenciler için ücretsiz ve insana yakışır yurtların yapılmasını,
3-Yaz okulu soygununun sona erdirilmesi,
4- Öğrencilere ücretsiz yemek verilmesini, özelleştirilen yemekhanelerin derhal üniversitelere devredilmesini,
5-Öğrenim ve harç kredisi borçlarının silinmesini,
6-Ücretsiz ulaşım sağlanmasını
7-Devletin bütçesinden özel üniversitelere akan desteğin kaldırılmasını ve devlet üniversitelerine gereken bütçenin ayrılmasını talep ediyoruz

“Mücadelemize destek verin”
Son olarak Platform mücadelelerini sadece üniversiteyle kısıtlamayacaklarını üniversite dışında da seslerini yükselteceklerini belirterek “taleplerimin arkasındayım, parasız ve eşit bir eğitim istiyorum” diyen herkesi bugün saat 18:00'de Bankaların önünden Kardelen Meydanı'na kadar yapacakları yürüyüşe beklediklerini söylediler.

(soL-Bolu)