Niğde’de emek güçleri krize karşı birleşti

Niğde Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, işten çıkarmaların bir an önce yasaklanması gerektiği belirtirken, AKP politikalarının Niğde’de tarımı da yok olma noktasına getirdiği söylendi.

soL (Niğde) TKP, ÖDP, EMEP, 78'liler Birliği, DİSK ve KESK katılımıyla oluşturulan Niğde Emek ve Demokrasi Platformu geçtiğimiz hafta boyunca Niğde Hükümet Meydanı'nda çadır kurarak "Krizin bedelini patronlar ödesin" başlıklı imza kampanyası düzenledi. Özellikle Niğde'de yaşanan işten çıkarmalar ve krizin Niğde'ye yansımaları üzerinde duruldu. Kampanya, Niğde'nin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 4 bin bildirinin dağıtılmasıyla desteklendi.

Yaklaşık 3 bin imzanın toplandığı kampanya, Cumhuriyet Meydanı'nda haftasonu yapılan basın açıklaması ile sonlandırırıldı.

Yapılan açıklamada, ABD merkezli başlayan mali krizin etkilerinin her geçen gün ülkemizde de hissedildiği, AKP hükümetinin bir yandan IMF'ye ümüğümüzü sıktırmayız derken bir yandan da IMF ile masaya oturup emekçileri her geçen gün yoksullaştırmaya devam ettiği söylendi.

Niğde'de de krizin kendini gösterdiği, BİRKO halı fabrikasında 600, Beton Direk fabrikasında 86 işçinin işten çıkarıldığı, DİTAŞ otomotiv yedek parça fabrikasında da 250 kadar işçinin çıkarılacağının belirtildiği açıklamada, AKP politikalarının Niğde'de tarımı da yokolma noktasına getirdiği söylendi.

Aşağıdaki talepleri içeren imza metni ve toplanan imzalar basın açıklamasından sonra Niğde postanesinden Başbakanlığa postalandı.

"Biz Niğde'de yaşayan emekçiler olarak "Krizi biz yaratmadık, bedelini de biz ödemeyeceğiz!" diyoruz. Ve aşağıdaki önerilerimizin dikkate alınmasını istiyoruz

1- Emperyalist tüm kuruluşlarla ilişkiler kesilmelidir.

2- Ekonomi patronların kâr hırsına değil halkın çıkarlarına göre düzenlenmelidir.

3- İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

4- Krizle birlikte çalışma haklarımıza getirilen tüm kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

5- Herkese iş garantisi verilmelidir. "