Nakliye işçileri Toplu İş İlişkileri Yasası'na karşı iş bıraktılar

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası üyeleri Toplu İş İlişkileri Yasası'na karşı Topkapı Nakliyeciler Sitesi'nde iş bıraktı. Sendikalı işçiler örgütlenme hakkını gasp eden yasaya karşı direneceklerini belirtti.

Nakliyat-İş, yarın Meclis'te görüşülmesine devam edilecek olan Toplu İş İlişkileri Yasası'na karşı Zeytinburnu'ndaki Topkapı Nakliyeciler Sitesi'nde yürüyüş yaptı.

Eyleme DİSK'e bağlı sendikaların yöneticeleri ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi katıldı.

ETHA'nın haberine göre, iş bırakan Nakliyat-İş üyeleri, ambarların girişinde bir araya geldi. "DİSK" ve "Sendikal barajlar kaldırılsın. Sözleşme hakkımız engellenemez" yazılı pankartlar taşıyan işçiler, "Kahrolsun sarı sendikacılık", "Sendikal yasaklar kaldırılsın", "Direne direne kazanacağız", "Zalimin zulmüne direneceğiz" sloganlarını attı.

Nakliyat-İş üyeleri ambarlar girişinden sendikanın temsilcilik binası önüne yürüdü.

“Mücadeleci sendikacılığın tasfiyesine izin vermeyeceğiz”
Burada konuşma yapan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, yerli-yabancı para babalarının kara doymadığını ve ülkeyi kendileri için "dikensiz gül bahçesine, ucuz işgücü cennetine" çevirmek istediklerini söyledi.

Türkiye'nin ulusal gelirin paylaşımında dünyanın en adaletsiz ülkelerinin başında geldiğini kaydeden Küçükosmanoğlu, en zengin yüzde 20'lik kesimin milli gelirin yüzde 50'ye yakının aldığını, en yoksul yüzde 20'lik kesim ile e zengin yüzde 20 arasında 11 kat fark olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de işçilerin Avrupa ortalamasına göre haftada 12 saat fazla çalıştığını da kaydeden Küçükosmanoğlu, iş kazalarında da ilk sıralarda olduğun ifade etti.

İşçi sınıfının giderek daha ağır koşullarda çalıştırılmaya mahkum edildiğini vurgulayan Küçükosmanoğlu, şunları söyledi: "'İşçi sınıfı yoksullaşırken, sermaye daha da zenginleşmektedir. Sermaye sınıfı yerli-yabancı para babaları kara doyamamakta, sömürüsünü giderek artırmaktadır. Böylesi bir tabloda hangi adaletten, sosyal devletten, hukuk devletinden söz edilebilir?"

İşçi sınıfı mücadelesinin evrensel olduğunu vurgulayan Küçükosmanoğlu, sendikal örgütlenmede, sözleşme grev hakkında uluslararası kriterlerin, sözleşmelerin ve İLO normlarının esas alınması gerektiğini belirtti. Yasanın aynı zamanda sendikaların tasfiyesi anlamına geldiğini de ifaden eden Küçükosmanoğlu, "DİSK olarak mücadeleci sendikacılığın cendereye alınmasına, tasfiye edilmesine karşı mücadele edeceğiz" dedi.

Küçükosmanoğlu, BDP ve CHP'yi, Tasarıya karşı Meclis'te yeteri kadar muhalefet edemedikleri yönünde eleştirdi.

“Oyun büyük direniş de büyük olmalı”
CHP milletvekili Süleyman Çelebi ise, Toplu İş İlişkileri Yasası'nda büyük oyunların olduğunu söyledi, sendikal barajın yüzde 10'dan yüzde 1'e indirilmesinin de böyle olduğunu söyledi. Çelebi, bu büyük oyuna karşı direnişinde büyük olması gerektiğini ifade eden Çelebi, "Dışarıda gücünüz neyse parlamentoda da onu görürsünüz. Mücadelenizi ne kadar birleştirirseniz, parlamentoda da o kadar destek, netlik görürsünüz" dedi.