Mühendis ve yazarlardan tersane cinayetlerine tepki

Gemi Mühendisleri Odası, kazalardan mühendislerin sorumlu tutulmasına tepki gösterirken, Türkiye Yazarlar Sendikası da gerçekleştirdiği yürüyüşle işçi ölümlerini protesto etti.

soL (HABER MERKEZİ) TMMOB'a bağlı Gemi Mühendisleri Odası (GMO), Çelik Tekne Tersanesi'nde bir kişinin ölümü iki kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamadan mühendislerin sorumlu tutularak tutuklanmalarına tepki gösterdi.

Odadan yapılan açıklamada henüz teknik bilirkişi raporu yayınlanmadan mühendislerin kaadan sorumlu gibi gösterilmesinin "kabul edilemez" olduğu belirtildi.

Bugüne kadar gemi yapım-onarım iş kolunda mühendislik mesleğine ilişkin görevli, yetkili ve sorumluların açıklanıp tanımlandığı, gemi mühendislerinin de yetki ve sorumluluklarını bütünlük içinde ele alan yasal bir düzenleme yapılmadığı belirtilen açıklamada, Gemi Mühendislerinin kendi sektörlerindeki iş kazalarını önlemeye yönelik somut çalışmalar yaptığı ve bu konuda ürettiği belgelerle bürokrasiye geniş katkıda bulunduğu aktarıldı.

Tersanedeki patlamada ölen işçi İbir'in ailesine başsağlığı dilenen açıklamada, "Mühendisler ve gemi mühendisleri, tersanelerde yaşanan iş kazalarının sorumlusu değil, olsa olsa mağdurlarıdır. Mühendislerin, 'günah keçisi ' haline getirilmesine yol açan yaklaşımları kabul etmiyoruz. İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli önlemleri almayan gerçek sorumluların yargı önüne çıkarılması ve bu konuda her türlü eylem ve işlemin yapılması için tüm görevli ve yetkili kişileri göreve çağırıyoruz" denildi.

Yazarlardan eylem
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), ölümle sonuçlanan patlamanın gerçekleştiği tersanenin önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi, tersane girişine siyah çelenk bırakarak ölümleri protesto etti. Burada bir konuşma yapan TYS Genel Sekreteri Tevfik Taş, "Tersanelerde en ucuz şey işçidir. Kazanın nedeni havalandırmanın olmamasıdır. Havalandırmayı yapmıyorlar, çünkü işçi çok ucuz. Bu ölümleri, işçi ölümlerini protesto ediyoruz. Kriz nedeniyle tersanelerden 20 bin işçi çıkarılmıştır. Az işçiyle çok iş yaptırmaya çalışıyorlar" dedi.