MNG Kargo’da direniş bayrağı dalgalanıyor

Örgütlenme hakkına sahip çıkarak Nakliyat-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan MNG Kargo işçileri direnişe geçti.

MNG/FedEx Express Kargo Marmara Aktarama Merkezi’nde çalışan işçiler Anayasal haklarını kullanarak Nakliyat-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atıldı. İşten çıkarılan işçiler bugün Nakliyat-İş Sendikası tarafından yapılan basın açıklamasının ardından işyerinin önünde direnişe başladı.

Marmara Aktarama Merkezi önünde saat 11.00’da Topkapı Ambar işçileri, Yurtiçi Kargo direnişçi işçileri ve nakliyat-İş yöneticileri bir araya geldi. Eyleme DİSK Limter İş Sendikası Genel Başkanı Kamber Saygılı da destek verdi.

Eylemde, "MNG/FEDEKS Ekspress Kargo’da işçi kıyımına son, Yaşasın MNG Kargo direnişimiz" pankartı açıldı. "MNG'ye sendika girecek başka yolu yok","İşçi düşmanı MNG","İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" sloganları atıldı.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptığı basın açıklamasında, MNG Kargo işçilerinin, dayatılan kölece çalışma koşullarına sefalet ücretine artık isyan ettiğini dile getirdi.

MNG Kargo işçilerinin insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için örgütlendiğini vurgulayan Küçükosmanoğlu, Anayasal haklarına sahip çıkan işçilerin performans düşüklüğü bahanesiyle işten atıldığını belirtti.

MNG Kargo işvereninin işçi ve sendika düşmanlığı yaptığını ve TCK’nın 117 ve 118. maddelerine göre de suç işlediğini kaydeden Küçükosmanoğlu, Cumhuriyet Savcılarını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını göreve çağırdı.

MNG Kargo işçilerinin kötü çalışma koşullarına da değinen Küçükosmanoğlu yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“MNG Kargo, MNG Holding’e bağlı dünyanın en büyük kargo işletmelerinden FedEx Express’in Türkiye’deki lisans ortağı olan en büyük Kargo işletmelerinden biridir. Ülke genelinde 700’ü aşkın şubesi 7000’den fazla çalışanın olduğu sektöre önemli yenlikler getirme iddiasında olan bir Kargo işletmesidir.

MNG’de çalışan binlerce işçi kardeşimizin çalışma koşulları, aldıkları aylık ücretler diğer kargolardan farklı değildir. Haftalık çalışma süresi 4857 Sayılı İş Yasasın da 45 saat olmasına karşın 70-80 saatlere varmakta, karşılığında fazla mesai ücreti ödenmemektedir. Yıllardan beri çalışan işçilerin aldıkları ücret, asgari ücretin biraz üzerindedir. İşçiler güvencesiz, Anayasanın yasakladığı angarya koşullarda çalışmaya mahkûm edilmektedir.”

İşverenin baskı, tehdit ve işçi kıyımının mücadelelerini engelleyemeyeceğini ifade eden Küçükosmanoğlu, MNG işçilerinin meşru-demokratik direnme hakkını kullanarak direnişe başladığını duyurdu. İşverene seslenen Küçükosmanoğlu, işvereni işçi-sendika düşmanlığından vazgeçmeye, işten atılan işçileri geri almaya çağırdı.

(soL- Haber Merkezi)