MKÜ'de jandarma ve ÖGB terörü

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) öğrencileri, ülkücülerin üniversiteye silahla girmesini protesto etmek amacıyla basın açıklaması yapmak istedi. Öğrenciler, jandarma ve özel güvenlik birimlerinin (ÖGB) sert müdahalesiyle karşılaştı.

Geçen hafta ülkücülerin Kürt öğrencilere saldırısı sonucu çıkan kavgada, bir “ülkücü reis”in üzerinden silah çıkmıştı. Ülkücü reisin tartışma sırasında silahı öğrencilerin üzerine doğrulması üzerine silah, öğrenciler tarafından alınmıştı.

Bugün, okuldaki silahlı olayı ve süregiden faşist saldırıları protesto etmek amacıyla MKÜ Ö-DER (Öğrenci Derneği) ve TKP’li Öğrenciler'in çağrısı ile öğrenciler, saat 12:00’de Tayfur Sökmen Kampüsü İktisadi İdari Bilimler Fakültesi önünde “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganı ve alkışlarla, basın açıklaması yapmak amacıyla toplandı. Bu sırada jandarma, öğrencilere eylemin hukuki olmadığını, öğrencilerin dağılmaları gerektiğini aksi halde müdahale edeceklerini söyledi. Açıklama başladığı sırada da, özel güvenlik birimlerinin sert müdahalesiyle karşılaşıldı. ÖGB basın açıklaması için toplanan öğrencilerin üzerine biber gazı sıktı ve joplarla saldırdı. Bu sırada hazır bulunan Jandarma, grubun müdahalesine rağmen öğrencileri tekmeleyerek ve sürükleyerek araçlara bindirdi.

Sekiz arkadaşlarının alıkonulması üzerine öğrenciler, arkadaşları bırakılana kadar dağılmama kararı aldı. Telefon, kamera ile fotoğraf ve video görüntü almaya çalışan öğrencilerin kamera ve telefonlarına jandarma tarafından el konuldu. Öğrencilere, dağılmadıkları sürece alıkonulan öğrencilerin ifadelerinin alınmayacağı ve bu öğrencilerin vizelere giremeyeceği söylenerek tehdit edildi.

Öğrenciler buna rağmen, arkadaşlarının sınava girmelerine izin verilmeden dağılmayacaklarını söyleyerek beklemeye başladı. Öğrencilerin anlaşmak üzere ilk şartlarının ÖGB’nin alandan çıkarılması olduğunu söylemesi üzerine, jandarma Komutanı ÖGB’yi alandan uzaklaştırdı. Daha sonra ifadelerini vermek şartıyla, alıkonulan öğrenciler serbest bırakıldı. Öğrencilerin sorusu üzerine jandarma yetkilileri, uygulamanın bir gözaltı olmadığını söyledi. Öğrenciler, yaşanan hukuksuz uygulamayı da protesto edeceklerini duyurarak eylemlerine son verdiler.

(soL-Hatay)