Mimarlardan Cumhurbaşkanlığı törenini boykot çağrısı

Mimarlar Odası Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmayın ve hukuksuz binada kabullere gitmeyin çağrısı yaptı.

Mimarlar Odası Genel Merkezi Cumhurbaşkanlığı törenini boykot etmeye çağırdı. Tüm Demokratik Kitle Örgütlerine ve siyasi partilere “Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmayın” çağrısı yapıldı.

Yapılan açıklamada “AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana yapılan yerel ve genel seçimler ile halkoylamalarında gerçekleştirilen düzenleme ve uygulamalar, kamuoyunda sürekli tartışmalara neden olmuş 12.Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ise YSK'nın taraflı kararları, seçim kampanyalarında ve propaganda çalışmalarında iktidarın evrensel hukuku ve anayasal kuralları hiçe sayan uygulamaları ve bir dizi eşitsizlik seçim sonuçlarına güveni tamamen ortadan kaldırmıştır. Bugüne kadar görülmemiş bir biçimde, Anayasa ve hukuku yok sayan, antidemokratik bir oldu bitti ile hem fiili parti genel başkanı, hem Başbakan ve hem de Cumhurbaşkanı sıfatıyla “fiili başkanlık sistemini” dayatan bir anlayışın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın hukukilik ve meşruluk kriterlerini devre dışı bırakacağı kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bizler, dayatılan "mutlak siyasi gücün denetimsiz olarak yürütüldüğü siyasi düzen, kamunun tasfiyesi, doğa ve kültür talanı, vahşi emek rejimi ve insan hakları ihlalleri" uygulamalarını hiç bir şekilde kabul etmeyeceğimizi ve bütün bu koşullara karşın "yaşam değerlerimizi, hak ve özgürlüklerimizi" kararlılıkla sonuna kadar savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Duyarlı bütün kesimleri, demokratik kamuoyunu ve siyasi partileri, hukuksuz seçim sürecinin son noktası olan, tek adam diktatörlüğünün resmen başlangıcı anlamını taşıyan “Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Töreni”ne katılmamaya ve “boykot etmeye” davet ediyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

Kıtalar ötesine mektup
AOÇ’de ağaç katliamı ile yapılan Başbakanlık Hizmet Binası’nın Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanımına karşı çıkan Mimarlar Odası Ankara Şubesi de “hukuksuzluğu kabul etmeyin kabullere gitmeyin” çağrısı yapmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri devlet başkanlarına elçiliklere beş farklı dilde, mektup yazacaklarını belirtmişlerdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Atatürk Orman Çiftliği talanına karşı hukuksuzluğu kabul etmeyin mektubunu uluslararası bir dolaşımla kıtalar ötesine taşıyacak.