Metal patronları cezayı işçilere kesti

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından gerçekleştiren "MESS Üyelerinde İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri" araştırmasına göre, iş kazaları güvensiz davranışlardan kaynaklanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) MESS'in gerçekleştirdiği ankete göre 2007 yılı verilerinin yer aldığı bu yılki "İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri" araştırması, 158 MESS üyesi iş yerindeki mavi ve beyaz yakalı 117 bin 449 çalışana ilişkin sonuçları kapsıyor. Araştırmaya göre, geçen yıl 21 meslek hastalığı tespit edilirken, 6 bin 616 iş kazası yaşandı. Buna göre, 2007 yılında her 100 çalışandan 6'sı iş kazası geçirdi.

Araştırmaya göre, iş kazaları en sık, bölgelere göre İzmir bölgesinde, ölçek dağılımına göre 250-499 arası işçi çalıştıran iş yerlerinde, üretim yapılan iş dallarına göre ise mobilya imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatlarda yaşandı. 2007'de kazaların yaklaşık yarısı mesleki/teknik lise mezunları arasında meydana geldi.

Eğitim ve araştırma iş kazalarını çözer mi?
En fazla iş kazası, üretim alanları ve atölyelerde yaşanırken, yaşanan iş kazalarının oranı ise yüzde 90'ı buluyor. Verilere göre, çalışan her bin mavi yakalı kadından 18'i, beyaz yakalı kadından 3'ü, mavi yakalı erkekten 72'si ve beyaz yakalı erkekten 8'i iş kazası yaşadı. Bu kazaların da yaklaşık yüzde 81'i güvensiz hareketler nedeniyle meydana geldi. Bu araştırmadan neden sonuç bağlamında bir çıkarsamada bulunulan araştırmada, sonuç olarak iş kazalarının nedenleri arasında iş sağlığı ile güvenliği kurallarına ve uyarılara uygun davranılmaması, eğitim, denetim ve yaptırım yetersizlikleri sıralanıyor.

Araştırmada, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının, mühendislik tedbirlerinden davranış psikolojisine kadar uzanan birçok disiplin ekseninde incelenen bir konu olduğu belirtilerek, güvensiz davranış sayısını ve sıklığını azaltmak, iş kazası oranlarında düşüşe yol açacağı ifadeleri kullanıldı. Bu bağlamda konuya gösterilecek davranışsal yaklaşım, sadece arzu edilen güvenlik performansını belirlemekle kalmayacak, aynı zamanda çalışanların sürekli olarak ger alıyor.

Tuzla tersaneler bölgesinde yaşanan ve sürmekte olan iş kazaları sonrasında hazırlanan araştırmalarda olduğu gibi bu araştırmada da sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulmasında alınması gereken çeşitli tıbbi, hukuki, teknik ve organizasyonel önlenmelere vurgu yapılıyor.