Metal işçileri kıdem tazminatı için İzmir'de de eylemdeydi

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası (BMİS) İzmir Şubesine üye işçiler 7 Kasım 2013 Perşembe günü İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan Ege Serbest Bölge'sinde Kıdem Tazminatı haklarına sahip çıkmak amacı ile bir eylem gerçekleştirdiler.

(soL - Haber Merkezi) Sendikanın örgütlü olduğu Totomak, Delphi, Lisi, Mahle, Schneider,Senkromeç, İmpo motor işyerlerinde çalışan işçilerin gerçekleştirdiği eyleme Ege Serbest bölgesinden ve Sendikaya üye başka işyerlerinden işçilerin de destek sunduğu gözlendi. Eylem saat 15:00'de Ege Serbest Bölgesi girişine vardiyadan çıkan işçilerin işyerlerinden kortejler halinde yürüyüşü ile başladı. Ege Serbest Bölgesi girişinde Birleşik Metal İş adına basın açıklaması'nı BMİS İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek okudu.

Açıklamada Kıdem Tazminatı'nın işçilerin elde etmiş olduğu önemli bir kazanım ve hak olduğunu belirten Ali Çeltek, "Bu sefer kıdem tazminatını 'fon'a devretme adı altında elimizden almak istiyorlar bunu meşrulaştırmak için "kıdem tazminatı çoğu işçi alamıyor bu yüzden çare kıdem tazminatının fona devredilmesidir. bu yöntemle kıdem tazminatından herkes faydalanacaktır." yalanını söylüyorlar. Oysa AKP'nin amacı kıdem tazminatını herkesin alması değil amaç ücretimizin ödemesi sonraya bırakılmış bu kısmının (yani on üçüncü ay ücretimiz) fona devir yolu ile devredilmesidir amaç işten çıkarmaların kolaylaştırılmasıdır. Kıdem tazminatı fona devredildiğinde işveren işten çıkardığı işçiye toplu bir ödeme yapmak zorunda kalmayacak böylece işten çıkarmalar kolaylaşacak, tüm işçiler "gündelikçi" gibi çalıştırılacak. Bu sendikalaşmayı da neredeyse imkansız hale getirecektir." sözleri ile saldırının işçiler açısından ne kadar büyük olduğuna işaret etti. Ali Çeltek açıklamayı "Zorunlu tasarruf teşvik fonu, Konut edindirme yardımı hesapları, İşsizlik fonu... bu fonların hepsi siyasal iktidarlar tarafından yağmalanmıştır ve yağmalanmaktadır. Kıdem tazminatı fonunun da akıbeti bunlar gibi olacaktır. Kıdem Tazminatı işçi sınıfı için vazgeçilmez bir haktır. Çünkü kıdem tazminatı ücret niteliğindedir. Kıdem tazminatının tasfiyesi ücretlerimizin gasp edilmesi demektir. Kıdem tazminatı işçilerin yıpranma karşılığıdır. Kıdem tazminatı emeklilik ikramiyesi niteliğindedir. Kıdem tazminatı iş güvencemizdir. DİSK BMİS olarak sadece üyelerimiz değil, bütün işçi sınıfının bu hakkının gasp edilmesine karşı sessiz kalmayacağız. Buna izin vermeyeceğiz. Kendi geleceğimize ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız işçi sınıfının kazanımlarını AKP ye teslim etmeyeceğiz" sözleri ile sonlandırdı.

İşçilerin yürüyüşü ve basın açıklaması esnasında sık sık "işçilerin birliği sermayeyi yenecek", " AKP yasanı al başına çal" ve "direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Basın açıklamasına destek amacı ile CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da katıldı.