MEB'in hangi işi doğru ki?

Eğitim Sen yaptığı açıklamada, MEB'in şef adaylarını da mağdur durumda bıraktığını kaydetti.

soL (HABER MERKEZİ) Eğitim Sen bir basın açıklaması yaparak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) şef adaylarını da mağdur ettiğini açıkladı. Sendikanın Genel Başkanı Zübeyde Kılıç Öztürk tarafından yapılan açıklamada, Eğitim Sen'in, MEB Personel Müdürlüğü'ne de bir yazı yazarak, MEB'i göreve ve yaşanan belirsizliği gidermeye çağırdığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada, MEB'in taşra teşkilatında boş bulunan 773 şef kadrosu için 2006 yılında duyuru yaptığı ve duyuru üzerine yönetmelik gereği atama yapılacak kadronun üç katı kadar adayı görevde yükselme eğitimine aldığı belirtildi. 18 kasım 2006 tarihinde, atama yapılacak kişileri belirlemek için bir sınav yapıldığını belirten Eğitim Sen, bu kadrolardan 735'ine atama yapıldığını, 38 kadroya da atama yapılmadığını ifade etti.

MEB'in 735 şef atamasını yapmasından hemen bir gün sonra 571 şef kadrosuna atama yapıldığını belirten kaydeden Kılıç, bu işlemin iptali istemiyle mağdur olan bir şef adayının açtığı dava sonucunda, kararın iptal edildiğini ve ipatlin Danıştayca onaylandığını aktardı. Kılıç atamaların "kamu yararı ve hizmetin gerekleri bakımından hukuka uygunluk bulunmaması" gerekçesiyle iptal edildiğini kaydederken, "Böylece Milli Eğitim Bakanlığının hukuk dışı ve 'Ben yaptım, oldu' tutumu yargı kararıyla bir kez daha tescil edilmiş oldu" şeklinde konuştu. Bu kararın birçok şef adayınca bir haksızlığı giderdiği için memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Kılıç, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Ancak ataması yapılan, yargı kararı uyarınca şimdi geri alınan 571 kişi mağdur edildi. Elbette bu mağduriyetin tek sorumlusu mahkeme kararında da açıkça ifade edildiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Artık yakınmakla yetinmeyip Milli Eğitim Bakanlığı'nın mağduriyet üreten işlem ve uygulamalarına karşı hukuku tüm olanaklarıyla kullanmak gerekiyor."

MEB'e açıklama çağrısı

Kılıç bu süreçte, MEB'e de belirsizliğe son vermek amacıyla bir açıklama yapması gerektiğini söylerken, "Bakanlığın geciktiği her gün mağdur olanların mağduriyeti artmaktadır" dedi. Ayrıca Eğitim Sen'e mahkeme kararı uyarınca geri alınması gereken 571 şeften bazılarının atamasının geri alınmadığı yönünde bilgiler geldiğini kaydeden Kılıç, MEB'in bu durumun doğru olup olmadığıyla ilgili acilen bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. Kılıç ayrıca Eğitim Sen'in gerek şef atamaları için bir sınav takviminin belirlenmesi, gerekse mahkeme kararının eksik uygulanmasıyla ilgili olarak MEB Personel Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazdığını ifade etti.