'Madeni 2 yıl önce de su bastı, 22 günde boşaltıldı'

Ermenek'te 18 işçinin su basması sonucu mahsur kaldığı Has Şekerler şirketine ait kömürü ocağına ilişkin her gün yeni bir ihmal ortaya çıkıyor. Yeraltı suyu havzası olan bölgedeki madeni daha önceden en az üç kez su bastığı iddia edilmişti, bir işçi 2012’deki baskında suyun tam 22 günde boşaltılabildiğini söyledi.

Ermenek'te meydana gelen ve 18 işçinin hala kurtarılamadığı maden ocağını 2 yıl önce su bastığı ve madenin 22 günde boşaltıldığı iddia edildi.

Zaman gazetesine konuşan bir işçi, "2012 yılında da patlama yaşandı. Yine böyle ağzına kadar su doldu" dedi.

İşçiler, madende baskın önleyici sensör sistemi bulunmadığını, tavandan sızıntı olduğunu ve zaman zaman su patlamaları yaşandığını da anlattı. Buna göre, vardiya çavuşları ve mühendislerin konuyu şirket sahiplerine iletti ama tedbir alınmadı su dolan yerlerde de tahliye yapılmadı. İşçiler, tıpkı Soma’daki gibi ocağa her gün inmesi gereken teknik sorumluların ayda sadece bir defa indiğini de anlattı.

'Para Kütahya'ya gidiyor'
Bir diğer işçiyse, torba yasadaki madenlere ilişkin düzenlemeyle maliyetin arttığını ama firmanın üretimden vazgeçmediğini aktararak, ”Kütahya’da yeni ocak açıldı. Orayı kurtarmak için buranın parası oraya aktarılıyordu. Bu yüzden Ramazan ayından beri maaşlar verilmiyor” dedi.

Su çabuk tahliye olsun diye elleriyle toprağı kazan madenci annesi: