Madencilerden taşeron protestosu

TTK’da bazı işlerin taşerona verilmesini protesto eden madenciler, Genel Müdürlük binası önünde eylem yaptı. GMİS Genel Başkanı iktidarı, bundan sonraki eylemimiz sizin kapınızın önünde olacaktır” sözleriyle uyardı.

(soL - Haber Merkezi) Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi’nin yeraltı tamir-tarama işlerinin taşerona verilmesi girişimi, maden işçilerinin TTK Genel Müdürlüğü önünde yaptığı eylemle protesto edildi. Maden ocağındaki hava dönüş yolları ve su havuzları galeri ıslah işinin özel sektöre yaptırılması için açılan ihalede son teklif verme günü bugündü.

“Taşeron demek ölüm demek” pankartıyla Genel Müdürlük önüne gelen işçiler adına bir konuşma yapan Genel Maden-İş Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Buradan bir kez daha yineliyoruz ki, Türkiye taşeron cenneti olmayacak. Ve bu uygulamayı sürdürmek isteyenler bunun bedelini ödeyecek. Bir kez daha buradan uyarıyoruz. Eğer hâlâ devam etmek niyetindeyseler, bundan sonra biz fiili olarak işyerlerinde eylem yaparak bu uygulamaya izin vermeyecek ve taşeron şirketleri ocaklarımıza sokmayacağız. Çünkü taşeron demek kan, gözyaşı, ölüm demektir” dedi.

TTK’nın geçen yıl tarihinin en düşük üretimini gerçekleştirmesinin tek nedeninin, tarihinin en düşük işçi sayısıyla çalışması olduğuna dikkat çeken Alabaş, kurumun yaklaşık 2 yıldır işçi açığının giderilmesini istediğini hatırlattı. Alabaş, başta 2.000 olan işçi talebinin, emekliliklerin devam etmesiyle 3.200’e ulaştığına dikkat çektiği konuşmasında, TTK’nın mevcut işçi sayısıyla ocakları açık tutabilmesinin ve iş güvenliği önlemlerini alabilmesinin dahi zorlaştığının altını çizdi.

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıkları, siyasi iktidarı ve bölgemizdeki temsilcilerini, iktidar partisi milletvekillerini ve tüm siyasetçilerimizi buradan uyarıyoruz. Bugünden itibaren yaşanacak olumsuzlukların sorumlusu siz olacaksınız. Bundan sonraki eylemlerimiz, iktidar partisinin kapısında olacaktır” diyen Alabaş’ın konuşmasının ardından, madenciler TTK Genel Müdürlüğü önünde bir süre oturma eylemi yaptı.

Armutçuk Müessesesi’nde 22 Ocak günü de eylem yapan madenciler, ihalenin iptalini istemiş ve madenlerde taşeronun “ölüm” anlamına geldiğini vurgulamıştı.