Liman işçileri hakları için direniyor

Sendikalı oldukları için işten atılan Mersin Limanı işçileri, Ocak ayından beri aileleri ve demokratik kitle örgütlerinin desteğiyle işlerine geri dönmek için direniyor.

soL (Mersin) Türkiye'de özelleştirilen limanlar arasında Mersin Limanı önemli bir yere sahip. Mersin Limanı işçileri Türkiye'deki birçok işyerinde yaşanan ve işçilerin örgütlülüğüne karşı yürütülen saldırılardan nasibini alıyor. Sendikalı oldukları için işten atılan liman işçileri işe iadeleri için Mersin Limanı'ndaki direnişlerini sürdürüyor.

Özelleştirme sürecinin ardından Haziran 2008'de işyerinin Çalışma Bakanlığı kararıyla kara taşımacılığı işkolunda olduğu belirlenirken, Liman'da örgütlenme çalışmasından haberdar olan Mersin International Port (MIP) patronu, sendikal faaliyete engel olmak için yürütülen baskı politikasının ardından çalışanların işlerine son vermeye başladı.

Aralık ayının otuzunda çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığı'na toplu sözleşme için başvuru yapan TÜMTİS Sendikası'nın faaliyetine karşılık olarak patron tarafından işçilere sendikadan istifa etmeleri konusunda baskı yapmaya başladı. 5 Ocak tarihinde 61 liman işçisinin iş akitleri feshedilirken, işçiler ertesi gün liman giriş kapısında demokratik kitle örgütü temsilcileri ve işçi aileleriyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaşanan işçi kıyımını kamuoyu ile paylaşan işçiler, bu tarihten günümüze kadar direnişlerine devam ediyor.

Her sabah liman kapısında bir araya gelen işçiler, taleplerini dile getirirken limanda çalışmayı sürdüren işçilerle beraber öğle ve akşam saatlerinde anayasal hakları olan örgütlenme ve çalışma hakları için mücadelelerini sürdürüyor. Bugün işten çıkarılan işçi sayısı 124'e yükselirken işe iade davaları süreci 30 Mart'ta görülecek ikinci duruşmayla devam edecek.

Liman yönetimi tarafından gerçekleştirilen işkolu itirazı, yasal süre olan on beş günün ardından gerçekleştirilmesine rağmen kabul edilirken itirazın reddedilmesi bekleniyor.

"Limanda iş cinayetleri oluyor"
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz işçi Hamdi Ermiş, yaşadıkları direniş sürecini, soL'a anlattı. Ermiş, işe ilk başladıklarında patronun çalışma sürelerini değiştirerek ağırlaştırdığını belirtirken, çalışma koşullarının düzeleceği yönünde vaatlerde bulunduğunu ifade etti. Ermiş, "En son artık haksızlık diz boyu olunca arayış içine girdik. Sendikalı olmaya karar verdik örgütlenmeye karar verdik. Patron bunu duydu. Bizi sendikalı olduğumuz için sürüyorlardı. Aynı şekilde ücretler parça parça elden ve bankalardan ödeniyordu. Örgütlenmeye başladıktan sonra örgütlülüğü dağıtmak için işçi çıkardı. Bugün 124 işçi işten çıkarılmış durumda" dedi.

Limanda çalışmayı sürdüren 380 sendikalı işçi olduğunu belirten Ermiş, "Şimdi krizi bahane ediyorlar. Bu üç ay içerisinde 40 kişi işçi olarak içeri alındı" dedi. Yeni alınan acemi işçilerden iş cinayetine kurban gittiğini belirten Ermiş, "Sonuçta emekçilerin örgütlenmesine izin vermediler. Biz yirmi yıldır limanın içerisinde günlüklerle kandırıldık" dedi. Ermiş, özelleşme sürecinden sonra amacın emekçilerin beraberliğini dağıtmak olduğunu vurgularken, emekçilere yöneltilen saldırıların cevabını direnişle vereceklerini belirtti.