Latin Amerikalı ve Türkiyeli işçilerden Honduras darbesine karşı deklarasyon

DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar tarafından İzmir Seferihisar Tek Gıda-İş Tesisleri’nde yapılmakta olan Dünya Genç İşçi Buluşması’na katılan Latin Amerika delegasyonu, Honduras darbesine karşı çıktıklarını açıklayarak Cumhurbaşkanı Zelaya’nın göreve iade edilmesini istediler.

soL (HABER MERKEZİ) Dünya Genç İşçi Buluşması'na Latin Amerika'nın çeşitli sendikalarından ve sosyal hareketlerden temsilci olarak katılan Latin Amerika delegasyonu, dün Honduras darbesine yönelik bir açıklama yaptılar. İspanyolca ve Türkçe yapılan deklarasyon, Türkiye'deki sendikaların da imzasına açıldı.

Deklarasyonda, darbenin faşist bir darbe olduğu belirtilerek, Cumhurbaşkanı Zelaya'nın göreve iadesi istendi. Deklarasyonda "Şu anda Türkiye'de yapılmakta olan Dünya Genç İşçi buluşmasındaki kadın ve erkek işçiler ve sosyal hareket temsilcileri olarak biz Honduras Cumhurbaşkanı Jose Manuel Zelaya Rosales'e karşı ekonomiyi elinde tutan oligarşik güçlerce gerçekleştirilen faşist darbeye tamamen karşı çıktığımızı açıklıyoruz. Latin Amerika'nın trajik tarihinden çok iyi bildiğimiz sadece ekonomik güçlere ve çok uluslu şirketlere kar sağlayan halklara ise acı getiren bu gayrımeşru hükümetleri ve darbecileri şiddetle kınıyoruz. Ayrıca darbeye karşı direnen halkın her kesimine yapılan baskının durdurulmasını mücadele yürüten halkın militanlarının takip altında tutulmasına son verilmesini şu anda kayıp olan yoldaşlarımızın bulunmasını ve demokratik bir şekilde seçilmiş olan Cumhurbaşkanı Zelaya'nın başkanlık görevine iade edilmesini talep ediyoruz. Dünyanın bütün işçilerini Honduras halkı için gerçek bir trajedi anlamına gelen bu darbeye karşı çıktıklarını bulundukları her yerde açıkça göstermeye ve protesto etmeye çağırıyoruz. Honduras halkı için özgürlük ve adalet" denildi.