Kot taşlamada geç kalan yasak

Sağlık Bakanlığı, çok sayıda kot taşlama işçisinin genç yaşta ölümüne sebep olan silikozis hastalığına yol açan, püskürtme işlemi sırasında kum, silis tozu ya da silika kristalleri içeren madde kullanımını yasakladı.

soL (HABER MERKEZİ) Sağlık Bakanlığı, kot taşlama işinde silikozis hastalığına yol açan yöntemleri yasakladı. Kot giysi ve kumaşlara uygulanan püskürtme işlemi sırasında kum, silis tozu ya da silika kristalleri içeren maddelerin kullanılması, işçilerin tedavisi olmayan ve ölümle sonuçlanan silikozis hastalığına yakalanmasına sebep oluyordu.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, etkenle karşılaşmanın önlenemediği iş kollarında, kaynağa yönelik tedbirler alındığı ve kişisel koruyucuların kullanıldığı ifade edilerek, bu işte çalışanların düzenli sağlık kontrollerinin de yapıldığı etkenle karşılaşmanın önlenebileceği iş kollarında ise kum yerine, daha az zararlı veya zararsız maddelerin kullanıldığı belirtildi.

"Kot taşlama, kot kumlama, kotu kumla yıkama veya rodeoculuk" olarak da adlandırılan işlemin, "beyazlamış, eskitilmiş görünüm vermek için giysilerin yüzeyine kuru hava kompresörleri ile kum (silis veya kuvars tozu) püskürtme işlemi" olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: "Ne amaçla yapılırsa yapılsın, püskürtme sırasında yüksek hızla çarptırılan kumun serbest silika içeriğinde artış olduğu ve solunan havada daha uzun süre kaldığı bilinmektedir. Mekanizması bilinmemekle birlikte yeni oluşmuş bu serbest silika partikülleri akciğerlere daha fazla zarar vermektedir. Bu nedenle, kumlama işinde çalışanlarda kısa süreli etkilenmeler sonrası daha kötü seyirli silikozis vakaları görülmektedir. Kumun püskürtme yöntemi ile kullanımı (sandblasting), pek çok Avrupa ülkesinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yıllar önce yasaklanmıştır."