Komünist Rifondasyon bölündü

Liberal kanat adayı Nichi Vendola, genel başkanlık mücadelesini kaybetti rakibi Paolo Ferrero bölünmeden yana...

Aslı Kayabal-soL (İtalya) 2008 Nisan seçimlerinde büyük bir yenilgiye uğrayarak parlamento dışında kalan Rifondasyon Komünist partisi, Fausto Bertinotti'nin istifasının ardından yeni liderini seçmek ve İtalya'da dibe vuran sol harekete yeni bir kimlik kazandırmak için kongreye gitti. İki gündür devam eden kongrede, Bertinotti'nin temsil ettiği liberal kanadın sözcüsü Nichi Vendola, başkanlık yarışını kaybetti. Liberallere alternatif olan grubun adayı Paolo Ferrero'nun parti başkanlığına gelip gelmeyeceği ise siyasi komitenin gizli oyuyla bugün belli olacak.

İşçiler kendilerini aldatılmış hissettiler
Rifondasyon Komünist'in VII. Kongresi'nde konuşan eski genel başkan ve Avrupa Sol Parti projesinin mimarı Bertinotti, "İşçi sınıfını yeniden keşfetmeli ve 21. yüzyıla uygun bir sosyalizm yaratmalıyız" dedi.

Bertinotti, "Kuzey Birliği-Lega partisine oy veren sendikalı bir işçinin bir sağ partiye aptal olduğu için oy vermediğini, sadece, sol bir partiden beklentilerine yanıt alamadığı için çareyi sağ partide aradığını" söyleyerek, "işçiler kendilerini aldatılmış hissettiler. Bu hayal kırıklığına son vermek amacıyla solun siyasi-kültürel çerçevede acilen bir operasyon yapması kaçınılmaz görünüyor" dedi.

Rifondasyon Komünist partisinin VII. Kongresi'nde genel başkanlık için iki aday önerildi. Bu adaylardan biri, Bertinotti'nin temsil ettiği liberal kanadın sözcüsü konumundaki, Puglia bölgesinin önceki hükümet dönemindeki yöneticisi Nichi Vendola. Diğeri, yine Prodi hükümetinde Sosyal Dayanışma Bakanlığı'nı üstlenen, partinin daha radikal kanadını temsil eden Paolo Ferrero.

Ferrero bölünmeden yana
Geçtiğimiz cumartesi başlayan bol tartışmalı kongrede, partinin liberal kanadını temsil eden Nichi Vendola, parti başkanlığı yarışını kaybetmeş olsa da politik mücadeleye devam edeceğini açıkladı. Paolo Ferrero ve yandaşları ise bölönmeden yana tavır aldıklarini açıklayarak liberal kanattan gelen diyalog ve arabuluculuk önerisini reddetti.

Parti içinde liberal kanada her zaman karşı tavır alan Paolo Ferrero, İtalya'da solu yeniden diriltme girişiminde, Veltroni'nin başkanı olduğu Demokrat Parti'den bütünüyle bağımsız kalmak istediklerini ve Avrupa seçimlerine Komünist Rifondasyon'un simgesiyle katılarak partiye yeniden can vereceklerini söyledi.

Kongrenin cumartesi günkü oturumunda özeleştiri veren Bertinotti, "Birleşik Sol projesi ne yazık ki hayata geçemedi. Seçimle gelen yenilgi, liberal solun savunduğu değerlerin yenik düştüğünü ortaya koydu. Ancak, gerçek anlamda bir sol muhalefet yaratmamız gerek. Bugün ne yazık ki sol muhalefet yok. Çünkü sol yok. Demokrat Parti, sol muhalefet yapabilecek bir temelden yoksun. Popülist bir söylem güden Di Pietro'nun partisi ise ne yazık ki sağ kültürün sözcüsü. Solun hedefi sadece Berlusconi'yle mücadele etmek olmamalı. Yeni sol muhalefet, dünyaya hükmeden vahşi kapitalizmle savaşabilmeli .İtalya'da iş kazalarında her gün bir iki işçi yaşamını yitiriyor. Ama bu vahim durumu protesto edebilecek mitingler düzenlemeye uygun koşullar mevcut değil" dedi.