Kocaeli’nde 17 bin işçi iş bırakacak

Hükümetin çektiği reste karşı işçiler bugün iş bırakacak. Kocaeli’nde gerçekleşecek iş bırakma eylemine de yaklaşık 17 bin işçinin katılması bekleniyor.

soL (KOCAELİ) Kamu toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasını protesto için yapılacak bir saatlik iş bırakma eylemine 12 bin Türk-İş ve 5 bin Hak-İş üyesi katılacak.

Türk-İş'in, uzlaşılamayan kamu toplu iş sözleşmeleri dolayısıyla uyarı amaçlı aldığı iş bırakma eylemi kararı, bugün 08.00-09.00 arasında uygulanacak. Gölcük Tersanesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Tarım İl Müdürlüğü, karayolları, belediyeler ve Orman Bakanlığı'na bağlı işyerlerinde çalışanların eylemine KESK üyeleri de destek verecek.

Kamu işyerlerinde çalışan 300 bin işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinde restleşme noktasına gelinmesi, Türk-İş ve Hak-İş'e üye işçileri harekete geçirdi. Başbakan'ın ''buyursunlar greve gitsinler'' demesinin ardından Türk-İş'in aldığı bir saatlik iş bırakma eylemi kararı bugün uygulanacak. Buna göre, Kocaeli'nde de iş bırakma eylemine Gölcük Tersane Komutanlığı, TÜBİTAK MAM, Karayolları, Tarım İl Müdürlüğü, Orman Bakanlığı'na bağlı işyerleri ve belediyelerde çalışan Türk-İş ve Hak-İş'e üye toplam 17 bin işçinin katılması bekleniyor.

"Kimin ciddi olduğu görülecek"
Türk-İş Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, "Çarşamba günü Türk-İş Başkanlar Kurulu toplanacak ve bu toplantıda yeni bir yol haritası çizilecek. Bu süreç sadece kamu toplu iş sözleşmeleriyle ilgili değil, gece yarısı operasyonlarıyla yasallaştırılmaya çalışılan Özel İstihdam Büroları ve kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesiyle de ilgili. Bu yasa çalışanı kölelikten daha aşağı noktalara taşımaktadır. Çalışan tüm kesimler ve tüm konfederasyonlar reddediyor. Hükümet işçi ve emekçinin aleyhinde bir sürü yasa çıkarıyor. Buna karşı ortak duruş sergilenecek. Kimin ciddi olduğu görülecek. Tüm çalışanlar, insanca yaşayacağı ücret talep ediyor" diye konuştu.

Sendikalardan değerlendirme
Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Haldun Kurubacak, "Başbakan, ağıza alınmayacak sözler sarf ederek işçiye rest çekti, işçi de resti gördü. Tersane komutanlığı işçileri, hakları için gereğini yapmaya devam edecek" derken Belediye-İş Eğitim ve Basın Yayın Genel Sekreteri Bayram Özkan da, "Gerek kamu toplu iş sözleşmesi, gerekse memurlara yönelen saldırılara karşı ortak mücadeleden yanayız. İşçi-memur ayrımı yapmaksızın bu saldırılar geri püskürtülebilir. Temennimiz Büyükşehir'de de iş bırakılması" dedi. Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı İdris Ersoy ise Hak-İş'in aldığı karar doğrultusunda belediyelerde iş bırakacaklarını söyledi.