Kırklareli'nde direnen işçiler patronun silahlı adamları ile karşı karşıya!

Kırklareli'ndeki Şekerteks Tekstil fabrikasında 2 aydır maaşları ve tazminatları verilmeyen tekstil işçileri süresiz eyleme başladılar. Nöbete duran işçiler 20 kişilik gruplar oluşturarak patronun geceleri fabrikada üretilen malları çıkarmasını engellemeye çalışıyorlar.

Güncelleme 16:44

CHP'li Belediye Başkanı'ndan avukat parası konusunda yardım isteyen işçiler, başkanın olumsuz yanıtıyla karşılaştılar. Kendilerinin böyle bir yükümlülüğün altına giremeyeceklerini söyleyen belediye başkanı, işçilere "sendikaya gitmelerini" söyleyerek fabrika önünden ayrıldı.

Direnen işçileri Eğitim Sen Kırklareli Şuba Başkanı da ziyaret etti.


700 tekstil çalışanı bulunan Kırklareli Şekerteks Tekstil fabrikasında, işçilerin 2 aylık maaşları ve tazminatları ödenmiyor. Çıkışlarını bile alamayan işçiler, patrona ulaşmakta da zorluk çekiyor. İstanbul İkitelli’de ikamet eden fabrika sahibinin, personel müdürü Cem Gencer yoluyla işçi direnişini kırmaya çalıştığı belirtiliyor.

Devriyeli nöbet tutmaya başlayan işçiler 20 kişilik gruplar oluşturarak patronun geceleri fabrikada üretilen malları çıkarmasını engellemeye çalışıyorlar. Arka arkaya gelen icra memurları fabrikadan malları alıp götürürken, işçiler görüşebilecekleri yetkili bir muhatap bulamadıklarını vurguluyorlar. İşçilerin herhangi bir sendikaya üye değiller.

Avukat parasını karşılayamıyorlar
Patrona mahkemeye vermek isteyen işçiler, dava açmak için kendilerinden istenen parayı veremedikleri için bu haktan da yoksun kalmış durumdalar. Bu haklarını kullanmak için kendilerinde 300 lira dosya parası ile %10 kar payı isteyen avukat parasını nasıl karşılayacaklarını bilmeyen işçilerin birçoğu iki aydır geçimlerini sağlamak için mahkemeden kredi çektiklerini ve ödeyemedikleri için hacizle karşılaştıklarını söylüyorlar. İşçiler direnişlerini haberleştirmek için gelen hiçbir gazetenin kendileriyle ilgilenmediğini bunun yerine yöneticilerle konuşmayı tercih ettiklerini söylüyorlar.

Maaşını alamayan servis şoförleri de, benzin parasını ceplerinden koyduklarını ve son bir ay içerisinde işsiz olduklarını ve kendi imkanlarıyla işe gittiklerini belirtiyor.

'Raporları bile kabul etmiyorlar'
Fabrikada çalışan işçilerden Fatih Süleyman Yılmaz, “Bu fabrikada uzun yıllardır çalışıyorum, fabrika servisinde kaza geçirdim, ölümden döndüm. Kafamın yarısında platin var ve doktorlar benim için yaşama ihtimalimin %20 olduğunu söylediler. Ölümden döndüm, emeğimin karşılığını almaktan geçtim, bir geçmiş olsun mesajı bile göndermediler.” dedi.

İşçiler kendileri yada çocukları hasta olduğunda, fabrikanın imalat müdürü Hakan Daştan’ın hastaneden alınan raporları kabul etmediğini, ancak öldükleri zaman izin alabileceklerini ve zorla çalıştırıldıklarını söylüyorlar. Çalışma saatleri normalde 08.00-16.00 iken, işçiler 18.30’a kadar çalıştıklarını, daha erken iş bırakamadıklarını söylüyorlar.

Bu koşulların iki aydır sürdüğünü söyleyen işçiler son 25 gündür, gece gündüz fabrika önünde nöbet tutuyorlar. İşçiler haklarını alana kadar süresiz eyleme geçtiklerini ve kendilerine destek bulamadıklarını söylüyorlar.

Patronun silahlı adamları
Öte yandan işyeri sahibinin 4-5 tane silahlı adamını fabrikanın içerisine soktuğu ve fabrika binasına işçilerin girişini engellediği de içilerin verdiği bilgiler arasında. Bu silahlı adamlar ile fabrika işçileri arasında gerginlik çıkması üzerine polis fabrika önüne geldi. Polis işçilere GBT kontrolü yaparken silahlı kişiler hala fabrika içerisinde bulunuyor.

14.30 sularında fabrikaya gelen CHP'li Kırklareli Belediye Başkanı işçilerle görüşme yaparak işçilere "sakin olmalarını" ve "patron ile ortak bir noktada kendilerini buluşturabileceğini" söyledi.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...

(soL - Kırklareli)