Kırıkkale Barut Fabrikası'nda patlama

Kırıkkale’de bulunan Makine Kimya Endüstrisi’ne bağlı barut fabrikasında iki patlama meydana geldi. Patlamada 3 kişinin öldüğü ve 16 kişinin yaralandığı öğrenildi. Sayının artmasından endişe ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Kırıkkale'deki Makine Kimya Endüstrisi'nde bugün öğleden sonra arka arkaya iki patlama meydana geldi. Patlamaların ardından tesislerde yangın çıktığı, MKE ve Belediye itfaiye araçlarının fabrikaya sevk edildiği öğrenildi. Patlamanın etkisiyle çevredeki ev ve işlerlerinde camların kırıldığı, çevredeki tarım arazilerinde sıçrayan barut nedeniyle yangın başladığı da alınan bilgiler arasında. Yangın söndürme ve yaralı kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Barut fabrikası içerisindeki benzin deposunda meydana geldiği ve dikkatsizlik nedeniyle olduğu iddia edilen patlamada, ikisi ağır 16 kişinin yaralandığı açıklandı. Ancak fabrika içerisine 10 civarında ambulansın sevk edildiği söyleniyor. Yaralı ve ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Ambulanslarla taşınan yaralılardan 6'sı Devlet Hastanesi'nde 16'sı da Yüksek İhtisas Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Öncel, durumu ağır olan 1 yaralıyı ameliyata aldıklarını, diğer 5 yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi. Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Hüdaver Nurlu da hastanelerindeki 16 yaralının bazılarında yanık, bazılarında şarapnel parçası bulunduğunu belirtti.

Yangının başlamasıyla fabrikada çalışanların panik içinde işyerlerini terk ettiği, vardiya sistemine göre çalışıldığı için içeride kaç kişinin olduğunun bilinmediği öğrenildi.

Çevre binalarda yaşayan vatandaşların panik içinde olduğu ve evlerini terk ederek kent merkezine doğru gittikleri de alınan bilgiler arasında.

Daha önce de yaşandı
1925 yılında kurulan MKE fabrikasında ilk önemli patlama 18 Haziran 1986 yılında yaşanmıştı. Yahşihan yakınlarındaki askeri mühimmat deposunda aşırı sıcaktan dolayı yaşanan patlamada can kaybı olmazken 19 kişi yaralanmıştı.

İkinci patlama iki ay kadar sonra yaşanmış ve bu patlamada 7 itfaiye eri yangını söndürmek isterken can vermişti. 350 işçinin çalıştığı TNT atölyesinde çıkan yangın, 2.5 ton TNT bulunan binada kuvvetli patlamalara neden olmuş ve büyük korku yaşanmıştı. Bu iki patlamadan sonra 2 Şubat 1988 yılında yine mühimmat fabrikasında bir patlama meydana gelmişti. Bu patlamada can kaybı olmazken 500 librelik dolum atölyesinde maddi hasar oluştu. Son olay 3 Temmuz 1997 tarihinde yaşanmış, tüm dünyada yankı uyandırmıştı. Patlamada biri işçi üç kişi hayatını kaybetmişti.