‘Kıdem tazminatı yüksek diyen bakan önce kendi maaşına baksın’

Kıdem tazminatını kaldırma çalışmalarını sürdüren AKP’li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatının çok yüksek olduğunu belirterek, bu oranları düşüreceklerini söyledi. Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız DİSK Genel Başkan Yardımcısı Küçükosmanoğlu, “Bakan önce kendi maaşına baksın” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemeye ilişkin, kıdem tazminatı oranlarının çok yüksek olduğunu söyledi. Bakan Çelik’in açıklamalarını soL’a değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, “İşçilerin kıdem tazminatı oranı çok yüksek diyen Bakan önce kendi Bakanlık maaşına ve milletvekili maaşlarına baksın” dedi.

Bakan Çelik’e göre kıdem tazminatı oranı çok yüksek
Kıdem tazminatını kaldırmak için çalışmalarını hızlandıran Bakan Faruk Çelik konuya ilişkin Zaman gazetesine bilgi verdi. İşçilerin zaten tamamının yararlanması gereken kıdem tazminatı için, “Kıdem tazminatı oranları çok yüksek. Bu oranları düşürüp 10 milyon işçinin yararlanmasını sağlayacağız” diyen Çelik sözlerini “Kıdem Tazminatı Fonu'nun yapısında hiçbir problem yok. Fon'da biriken paranın nasıl çekileceği, hangi şartlarda çekileceği belirlenecek. İstediği zaman çekemeyecek" diye sürdürdü.

İşsizlik fonundaki patron payı kıdem tazminatı için mi kullanılacak?
Daha önce kriz bahanesiyle patronlara devredilen işsizlik fonundan kesilecek 1 puanın Kıdem Fonu’na aktarılabileceğini vurgulayan Çelik, "İşsizlik Fonu'nda sistem eksiksiz çalışıyor ve herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Bu Fon'un yüzde 4 prim geliri var. İki puanı işveren, biri işçi, birini de devlet ödüyor. Mevcut fona girdi olmasa bile Fon uzun yıllar kendini devam ettirebilecek durumda. Dolayısıyla İşsizlik Fonu'ndan 1 puanın Kıdem Tazminatı Fonu'na aktarılması alternatiflerden biri” dedi.

“Kıdem tazminatı hakkının gaspı hükümet planında yer alıyor”
Bakan Çelik’in bu açıklamalarını değerlendiren DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesinin AKP’nin Ulusal İstihdam Planı’nda yer aldığını vurgularken, AKP’nin bugünkü saldırılarının 30 yıllık bir geçmişi olduğunu ifade etti.

AKP’nin sermaye için yük olan kıdem tazminatını kaldırmak istediğini, sürecin bu denli açık olduğunu belirten Küçükosmanoğlu, “Bakan Çelik demagoji yapıyor. Herhangi bir iş yerinde bir yıl çalışan her işçi kıdem tazminatı hakkı kazanıyor. Yapılmak istenen patronlar için bu tehdidin ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

“Patronlara hiçbir ek yük getirilmeyecek”
Çelik’in açıklamalarında dile getirdiği, “İşsizlik fonundan 1 puan kıdem tazminatı fonuna aktarılabilir” sözlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Ali Rıza Küçükosmanoğlu, bu 1 puanın patronların işsizlik fonu için verdiği ücretten karşılanabileceğini, böylelikle patronlar için hiçbir ek yük getirilmeyebileceğini dile getirdi.

“Kendi maaşına baksın”
Kıdem tazminatlarına 12 Eylül öncesinde hiçbir sınırlama konulmadığını ancak 12 Eylül sonrası kıdem tazminatlarının en yüksek derecesinin zaten sınırlandığını belirten Küçükosmanoğlu şöyle konuştu: “Bakan Çelik, kıdem tazminatı çok yüksek diyeceğine önce kendi maaşlarına baksın. Milletvekili maaşları 11 bin lira, emekli milletvekili maaşları 7 bin lira. Bakan maaşları daha da yüksek. Tüm bunlar ortadayken Bakan açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan çalışanların maaşlarını mı dert ediyor ve yüksek buluyor.”

“Gaspa izin vermeyeceğiz”
DİSK olarak 1 yıldır işçilerin bu hakkının elinden alınmasına karşı mücadele verdiklerini ve konuyu gündemde tuttuklarını hatırlatan Küçükosmanoğlu, konuya ilişkin tasarı ortaya çıktığında her türlü eylem yolunu deneyeceklerini ve bu gaspa izin vermeyeceklerini ifade etti.

(soL – Haber Merkezi)