KESK'ten Başbakan'a yanıt

KESK Genel Başkanı Sami Evren, Başbakan Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamalara yanıt verdi. Evren, açıklanan rakamların yetersiz olduğunu vurguladı. Görüşmeler tamamlanmadan, aceleyle yapılan açıklamanın Başbakan'ın sendikaları ciddiye almadığının kanıtı olduğuna dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren Başbakan'ın dünkü açıklamalarını yanıtladı. Kamu çalışanlarına yapılan ek zammın son derece yetersiz olduğu belirterek, Başbakan'ın dünkü açıklamalarını memurların müjde olarak kabul etmesinin mümkün olmadığına değindi.

"KESK iradesini hükümete teslim etmez"
KESK olarak, toplu görüşme masasından çekilerek, hükümetin ve Bakan Başesgioğlu'nun toplu sözleşme masasındaki yerlerini almalarını beklediklerini ifade eden Evren, sorunların çözümü emekçilerin lehine olacaksa, bunun 'toplu görüşme' adı altında tek taraflı iradeyle olmayacağına dikkat çekti.

Başbakan'ın memurları işaret ederek, "Biz onlar adına varız, biz onlar adına her şeyi biliriz, çözeriz" sözlerini doğru görmediklerini vurgulayan Evren,"KESK kendi iradesini AKP Hükümeti'ne teslim etmez. KESK'in kendi iradesi ancak toplu sözleşme masasında ortaya çıkar" dedi.

"Ek ödeme, talebimizin üçte biri kadar"
Kamu çalışanlarına yapılan ek ödemenin son derece yetersiz olduğunu belirten Evren, Başbakan tarafından açıklanan ek zamların KESK'in talebi olan 350 YTL'nin üçte biri kadar olduğunu vurguladı.

Evren ayrıca, henüz toplu görüşmelerin ilk günlerinde Başbakan'ın aceleyle bu açıklamayı yapmış olmasının sendikaları ciddiye almadığının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Bunun da 4688 sayılı yasanın kadük olduğu ve toplu görüşme masasının dağıldığı anlamına geldiğini belirten Evren, ''Başbakan bizim ortaya koyduğumuz demokratik tepkilerden rahatsız olmuştur ve ek edemeler konusunda erken açıklama yapmak zorunda kalmıştır'' dedi.

KESK de Avrupa Konseyi'ne başvuruyor
Anayasa'ya göre hükümetin AİHM kararlarına uymak zorunda olduğunu ve AİHM'nin grevli toplu sözleşme hakkı tanıdığını anlatan Evren, ''Biz dünden itibaren hukuksal işlemi başlattık. Hükümeti üyesi olduğu Avrupa Konseyi'ne şikayet edeceğiz. Grev ve toplu sözleşme hakkımızı kullanacağız'' diye konuştu.

Evren, talep ettikleri 1250 YTL'lik temel ücretin ''uçuk bir rakam'' olmadığını ifade ederek, ''Uçuk olan 700 YTL kira ödeyen kamu çalışanının nasıl geçindiğidir'' ifadesini kullandı.

Daha büyük sokak gösterileriyle tepkilerini ortaya koyacaklarını dile getiren Evren, ''Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. KESK bu mücadeleyi büyütecektir'' diyerek, eylemlerini 31 Ağustos'a kadar sürdüreceklerini ve toplu görüşmelerin ikinci ayağına katılmayacaklarını açıkladı.