KESK'in yeni yönetimi belirlendi

KESK Genel Kurulu'na sendikaların sorunları ve çözüm önerileri değil yönetim kurulu seçimlerinde gruplar arası çekişmeler damga vurdu.

soL (ANKARA) Ankara MEB Şura Salonu'nda yapılan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) 3. Olağan Genel Kurulu dün tamamlandı. Genel kurula, konfederasyonun önündeki sorunlar ve siyasi tartışmalardan çok, delegelerin temsil ettikleri farklı gruplar arasındaki tartışmalar damgasını vurdu. Genel kurulun üçüncü ve son günü olan dün ise yönetim kurulu seçimi yapıldı.

Yönetim kurulu için tek listenin oylandığı seçimin sonuçlanmasıyla birlikte KESK'in yeni MYK'sı şu isimlerden oluştu: Eğitim-Sen'den eski KESK Genel Başkanı Sami Evren, eski Eğitim-Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Adnan Gölpınar, Akman Şimşek, SES üyesi Songül Morsümbül, BES üyesi Hüseyin Gölpunar ve Tüm Bel-Sen üyesi İsmail Canpolat.

Devrimci Sendikal Dayanışma grubunda ayrışma
Listenin belirlenmesi sırasında ÖDP çizgisindeki Devrimci Sendikal Dayanışma grubunda yaşanan iç tartışmalar sonucu grubun Ufuk Uras'a yakın olan kanadı ayrışarak CHP ve İP'e yakınlığıyla bilinen ve ağırlıklı olarak Tüm Bel-Sen üyesi delegelerden oluşan Sendikal Birlik ve Kürt hareketini temsil eden Demokratik Emek Hareketi ile birlikte hareket etti. DSD'nin Devrimci Yol çizgisine yakın öğeleri ile Emek Partisi çizgisindeki delegelerse oy kullanmama kararı aldılar. 498 delegeden 342'si oy kullanırken 43 geçersiz oy olması, oylamaya katılmakla birlikte listeyi protesto eden başka delegelerin de varlığını ortaya koyuyor.

Tüzük kurultayı toplanması önerildi

Önceki gün yapılan oturumlarda genel kurulun seçime odaklandığına ve konfederasyonun asıl sorunlarının ihmal edildiğine dair eleştiriler dile getirildi. Genel başkanlığa aday olması beklenen ancak listelerde yer almayan Eğitim-Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, KESK'in neoliberal saldırılara yanıt verecek yeni bir yapılanmaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek en geç bir yıl içerisinde tüzük kurultayı toplanması önerisinde bulundu. Dinçer'in konuşması sırasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Tekrar aday olmayacağını açıklayan eski KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul'u destekleyen delegeler "sorun koltuk kavgası" sloganları attılar.