KESK üyeleri TCDD ve PTT’nin özelleştirmesine karşı alanlardaydı

Dün KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) üyeleri yurdun dört bir yanında TCDD ve PTT’nin özelleştirmesine karşı eylemdeydi.

BTS üyeleri Demiryolu Yasa Tasarısı’na karşı Meclis'e yürüdü. Demiryolu emekçileri YKM önünden TBMM Dikmen kapısı önüne yürüyerek Türkiye demiryolu ulaştırmasının serbestleştirilmesiyle ilgili yasa tasarısının TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşülecek olması nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Demiryollarının Tasfiyesine Hayır" pankartının taşındığı eylemde, “Demiryolları Halkındır Satılamaz”, “AKP Yasanı Al Başına Çal”, “Özelleştirmeye Hayır”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” sloganları atıldı. TBMM önünde basın açıklaması gerçekleştiren BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol yasayla özel sektörün altyapı ve tren işletmecisi olmasının amaçlandığını ve taşeronlaştırmanın öngörüldüğünü vurguladı. Demiryollarının ekonomik ve sosyal hayatın motor gücü olduğunu belirten Demirkol, söz konusu tasarı ile demiryollarının çok uluslu şirketlerin eline geçmesine zemin hazırlandığını ifade etti.

Ülkeyi kurtaran irade ile demiryollarının da kurtulacağını vurgulayan Demirkol, yapılan yanlıştan geri dönülüne kadar mücadelelerine kararlılıkla devam edeceklerini açıkladı.

“Başbakan'ın, şimdi de PTT'yi 'babalar gibi' satmasına izin vermeyeceğiz!”
Yine başta Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır olmak üzere tüm illerde Haber-Sen üyeleri, "Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı'nı" protesto etti.

Kanunun PTT'yi anonim şirket haline dönüştüren ve satılmasına zemin hazırlayan bir adım olduğuna dikkat çeken Haber-Sen üyeleri, Bu ülkenin pazarlamacısı olmakla övünen Başbakan'ın, şimdi de PTT'yi "babalar gibi" satmak istediğini dile getirdi. "Kâr hırsı ile yanıp tutuşan yağmacılara ve onların işbirlikçilerine dur deme” çağrısında bulunan Haber-Sen üyeleri "Yağmaya, talana hırsızlığa son!", "PTT halkındır satılamaz" sloganları attı.

"Biz sizi tanıyoruz Tüpraş'tan, Petkim'den, Telekom'dan, Tekel'den tanıyoruz”


Adana Şubesi üyeleri, PTT'nin özelleştirmesine karşı PTT Adana BaşMüdürlüğü önünde basın açıklamasıyla protesto etti.

Haber-Sen Adana Şube Sekreteri Yusuf Kösele yaptığı açıklamada Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı'nın PTT'yi anonim şirket haline dönüştüren ve satılmasına zemin hazırlayan bir adım olduğunu belirterek hükümetin bu yasa tasarısı ile PTT'nin düşük ücretlerle verdiği kamu hizmetini pahalı hale getirmeyi, emekçileri ise esnek, kuralsız ve iş güvencesiz istihdam etmeyi hedeflediğini vurguladı. Kösele, yasa tasarısını hazırlayanlara seslenerek, "Biz sizi tanıyoruz Tüpraş'tan, Petkim'den, Telekom'dan, Tekel'den tanıyoruz. Gözünü kâr hırsı bürümüş yağmacılara nasıl hizmet ettiğinizi, 'ölmek var, dönmek yok!' diye haykıran TEKEL emekçilerine nasıl saldırdığınızı ve iş güvencelerini nasıl gasp ettiğinizi iyi biliyoruz. Hiçbirini unutmadık, unutmayacağız" dedi.

“PTT’yi para babaları için “dikensiz gül bahçesi” haline getirmek istiyorlar”
Ankara’da ise açıklamayı Ankara 1’Nolu Şube Başkanı Yaşar Polat okudu. Haber-Sen Ankara Şube üyeleri, ’Direne direne kazanacağız’, ‘PTT halkındır satılamaz’, ‘Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganlarını attı.

İstanbul Sirkeci’deki Büyük Postane’nin önünde toplanan Haber-Sen üyeleri, “PTT A.Ş Yasa Tasarısı’na Hayır”, “Özelleştirmeye, Taşeronlaştırmaya, Güvensizleştirmeye Hayır”, “PTT A.Ş Yasa Tasarısı Kölelik Yasasıdır. Kabul etmiyoruz!” yazılı pankartları açtı. Eylemde, yaşanan sürecin PTT’yi para babaları için “dikensiz gül bahçesi” haline getirme süreci olduğu belirtilerek, özelleştirme ve yağmalama sürecinin başlatılmak istendiği vurgulandı. Basın açıklamasını HABER-SEN Avrupa şube üyesi ve TRT Spikeri Özlem Merter okudu.

“Emekliliğe teşvik tuzaklarına düşmeyeceğiz”


Haber-Sen İzmir Şubesi üyeleri de Meclis'e sunulan kanun tasarısına ilişkin Konak PTT binası önünde basın açıklaması yaptı. PTT emekçileri adına konuşan Haber-Sen İzmir Şube Başkanı Hüseyin Özden, tasarının amacının PTT'nin düşük ücretle verdiği kamu hizmetinin pahalı hale getirilmesi ile çalışanlarına esnek, güvencesiz ve kuralsız istihdam dayatma olduğunu söyledi. Emekliliğe teşvik tuzaklarına düşmeyeceklerini dile getiren Özden, aynı uygulama sonucu emekli olan TRT emekçilerinin sonrasında çok pişman olduğunu hatırlattı. Özden, basın açıklamasını PTT'nin özelleştirilmesine karşı imza kampanyasına başladıklarını duyurdu.

“Kamu kuruluşlarını ticarethaneye, sizleri müşteriye, bizleri pazarlamacıya dönüştüren bu talana hayır diyelim”


Haber-Sen Diyarbakır Şubesi üyeleri ise Sur ilçesinde bulunan PTT Diyarbakır BaşMüdürlüğü önünde bir araya geldi. Diyarbakır Şube Başkanı Sait Baran, tasarıyla birlikte PTT emekçilerinin köleleştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Baran, "Sahibi olduğumuz kamu kuruluşlarını ticarethaneye, sizleri müşteriye, bizleri de pazarlamacıya dönüştüren bu talan düzenine artık hep birlikte dur demenin zamanıdır. Cebimizdeki her kuruşa göz dikenler için hazırlanan bu yasa tasarısına geçit vermeyelim. Biz Haber-Sen olarak, bu yasa tasarısının geri çekilmesi için tüm gücümüzle mücadele etmeye kararlıyız" dedi.

(soL- Haber Merkezi)