KESK görüşmelerden çekildi

Bugün kamu emekçileri ile hükümet arasında başlayan toplu görüşme sürecinin hukuksuz olduğunu savunan KESK görüşmelerden çekildi. KESK toplu sözleşme hakkı için mücadele veriyor.

soL (HABER MERKEZİ) KESK, hükümetle memur sendikaları arasında bugün başlayan toplu görüşmelerden çekildi. KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''toplu görüşmelerin hukuksuz olduğunu'' iddia ederek, toplu görüşme masasından çekildiklerini söyledi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''toplu görüşme masasının demokratik olmadığını, sendikaları dışladığını, tek taraflı olduğunu'' savundu.Dün akşamı Kızılay Milli Müdafaa Caddesi'nde başlatıkları oturma eylemi ile geçiren KESK üyeleri bugün öğle saatlerinde, taleplerini içeren bez bir afişle, sloganlar atarak, toplu görüşmelerin yapılacağı Başbakanlık binasına yürüdü.

Evren'e izin yok
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu önünde panzerler ve çevik kuvvet ekipleriyle barikat oluşturan polis, grubun Başbakanlığa doğru yürümesine izin vermedi. Bunun üzerine KESK Genel Başkanı Sami Evren'in başkanlığındaki bir heyet, görüşmelere katılmak üzere Başbakanlık binasına gitti.Başbakanlık binasının ana kapısından girmek isteyen Evren'e güvenlik görevlileri girişlerin C kapısından yapılacağını belirtti. Buna karşılık Evren, canlı yayın araçlarının ana kapıda olduğunu ifade ederek, binaya buradan gireceğini söyledi. Ana kapıya gitmek isteyen Sami Evren, güvenlik görevlileri tarafından durduruldu ve izin verilmedi.

Evren, güvenlik görevlilerine ''kendisinin 2 milyon kamu çalışanının temsilcisi olduğunu ve hangi kapıdan gireceğini kendisinin tayin edeceğini'' söyledi. Daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Evren, ''Kamuoyuna seslenme hakkım engellenmek isteniyor. 2 milyon kamu çalışanının temsilcisi ve Sayın Bakan Başesgioğlu'nun davetlisi olarak buraya geldim. Ama içeri almak istemiyorlar. Eğer buradan içeri alınmazsak tutanakla bunu tespit edeceğiz'' dedi. Bunun kendi istedikleri bir durum olmadığını ifade eden Evren, kamu çalışanlarının bugünle ilgili beklentileri olduğunu, dünyanın hiçbir ülkesinde görüşmeye gelen heyete güvenlik kuvvetlerinin eşlik etmediğini söyledi. Engellemeye son verilmemesi durumunda Başbakanlığın önünde oturma eylemi başlatacağını söyleyen Evren, polislerin girebileceğini söylemesi üzerine ana kapıya yöneldi.

Hukuksuz bir toplantı
Sami Evren, binanın önünde yaptığı açıklamada ''Biraz önce yaşadığımız sorun hiç bir demokratik ülkede olmaz. Yetkililer hatalarını anladılar ve sorun çözüldü. Biz kamu çalışanlarının sorunlarını çözmek istiyoruz. Ve bunun sendikalarla olacağına inanıyoruz. Bugün burada kurulan masa demokratik değildir, sendikaları dışlamaktadır, tek taraflıdır. KESK kendi iradesini kendi tayin eder. İçeriye girip taleplerimizi ileteceğiz. 350 YTL ek ödeme istedik. 1250 YTL temel ücret talep ettik. Toplu iş sözleşmesi hakkımızın güvence altına alınmasını istedik. Bu toplantı hukuksuzdur. Çünkü AİHM'in kamu çalışanlarının toplu iş sözleşmesi hakkı konusunda kararı vardır. Hükümet Anayasa'nın 90. Maddesi gereği AİHM'in kararlarına uymak zorundadır. Biz içeri girerek, bakana ve katılan diğer sendikalara AİHM'in kararını hatırlatacağız. Toplantıyı bitirmelerini söyleyeceğiz. Aksi takdirde Avrupa Konseyi'ne şikayet edeceğiz.''

İçeriye pazarlık yapmak için gireceklerini belirten Evren, eğer talepleri karşılanmazsa eylemlerine devam edeceklerini bildirdi. Evren, daha sonra toplu görüşmelere katılmak üzere Başbakanlık merkez binaya girdi.

Yaklaşık 15 dakika içeride kalan Evren, çıkışta, ''KESK iradesini AKP hükümetine teslim etmemiştir'' dedi. Diğer sendikalara da aynı çağrıda bulunduğunu belirten Evren, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'ndan önce söz alarak bir süre toplantının başlamasını engellediğini söyledi. Toplantının ''hukuksuz ve AİHM kararlarına aykırı olduğunu'' ifade ettiğini belirten Evren, bu toplantıyı dava edeceklerini bildirdi.

KESK'in kamu çalışanlarının sorunlarının çözülmesini istediğini dile getiren Evren, 4688 sayılı yasanın ''kadük'' olduğunu savundu. ''Hükümete değil, kendilerine güvendiklerini'' dile getiren Evren, ''KESK, üyelerinin iradesini Bakanlar Kurulu'nun iki dudağı arasına bırakmamıştır. Demokratik tepkilerimizi dışarıda göstermeye devam edeceğiz'' dedi.

AB'ye girmek isteyen bir hükümetin AİHM'nin kararlarını dikkate almak zorunda olduğunu savunan Evren, toplu görüşmelere katılan iki sendikanın da kendilerinin lehine alınmış kararlara uymamalarını anlamanın mümkün olmadığını kaydetti.

Evren, daha sonra Milli Müdafaa Caddesi'nde bekleyen KESK üyelerinin yanına gelerek toplantı hakkında bilgi verdi.