KESK davası başladı

22’si tutuklu, 9’u tutuksuz yargılanan 31 KESK üyesinin davası dün İzmir’de başladı. Mahkeme önünde toplanan gruplar, KESK üyelerine destek verdi.

28 Mayıs’ta KESK üyelerine karşı “PKK’ye destek verme” suçlamasıyla başlatılan operasyon sonucu 22’si tutuklu, 9’u tutuksuz yargılanan 31 kişinin duruşması dün İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Sabahın erken saatlerinde aralarında demokratik kitle örgütü, siyasi parti, dernek ve uluslararası federasyon temsilcilerinin de bulunduğu gruplar, ellerinde “KESK’e dokunma” yazılı dövizlerle İzmir Bayraklı Adliyesi önünde toplanarak, “KESK’e Dokunma, Sendikama Dokunma”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz”, “KESK’li Tutsaklar Onurumuzdur” sloganları attılar. KESK Genel Başkanı Sami Evren’in burada yaptığı basın açıklamasında “KESK’e karşı başlatılan davanın asılsız olduğunu ve KESK’i yıldırmak için gerçekleştirildiğini” kaydederken “KESK’in demokratik bir sendikal mücadele yürüttüğünü” ifade etti.

Duruşma savcılar tarafından iddianamenin okunmasıyla başladı. İddianamenin kabul edilmesi üzerine avukatlar uluslararası sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını ve Anayasa’nın 90. Maddesi’nde yer alan “uluslararası antlaşmaların Anayasa’ya aykırılığı iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır” hükümlerini gerekçe göstererek iddianameye itiraz etti, fakat itiraz mahkemece reddedildi.

“25 Kasım grevine kenetlendik”
KESK Genel Başkanı Sami Evren, mahkeme önünde soruları yanıtlarken, “KESK üyelerine karşı açılan dava baştan beri hukuksuzdur ve hukuksuz bir şekilde devam ediyor. Üyelerimizin gözaltına alınma şekli, tutuklanma biçimi ve iddianamede yer alan ifadeler hep birlikte değerlendirildiğinde, davanın konfederasyonumuzu yıpratmaya, mücadelemizi engellemeye yönelik olarak yürütüldüğü çok açık. Sendikalarımızın ve KESK’in jandarma tarafından aranması ise ayrı bir tartışma konusu. Sendikal haklar ve insan hakları açısından iddiaları kabul etmek mümkün değil. Tutukluların hepsinin tahliye edilmesini bekliyoruz. Birinci mahkeme sonuçlandıktan sonra yeni durumu yetkili organlarımızca değerlendireceğiz. Şu anda tüm organlarımızca 25 Kasım uyarı grevine kenetlenmiş durumdayız” dedi.

KESK üyelerine uluslararası destek
KESK üyelerine karşı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlatmış olduğu davayı izlemek ve KESK üyelerine destek vermek amacıyla Sendikal Haklar Uluslararası Merkezi, Metal İşçileri Sendikası, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, Dünya Sendikalar Konfederasyonu, Portekiz İşçileri Genel Konfederasyonu, Dünya Kadın Yürüyüşü, Yunanistan Sosyal Forumu, Yunanistan Mücadeler Sendikası Birliği, Fransa Genel Çalışma Konfederasyonu, Eğitim Enternasyoneli, Yunanistan Devlet Okulu Öğretmenleri Federasyonu gibi birçok uluslararası örgüt temsilcisi de İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeydi.

Yunanistan Devlet Okulu Öğretmenleri Federasyonu (OLME) temsilcisi Ageliki Fatourou, KESK üyelerine karşı açılan davanın demokratik olmadığını söylerken iddianamenin somut delillerle değil “terör örgütüne destek olmuştur” türünde varsayımlarla oluşturulduğunu, bu şekilde demokratik olmayan yöntemlerle kişilerin suçlanamayacağını söyledi. Fatourou, acilen tutukluların bırakılması gerektiğini kaydederken, açılan bu davanın esasen sendikal mücadeleye karşı açıldığını ve işçi haklarına aykırı olduğunu vurguladı. Fatourou, OLME’nin Türkiye’ye gelmeden önce de Yunanistan’da Türkiye Büyükelçiliği önünde bir gösteri yaptığını ve kendi hükümetlerini de Türkiye’yi bu davadan ötürü protesto etmeye çağırdıklarını belirtti.

Duruşmada KESK üyelerinin ifadeleri alınırken, mahkeme başkanı, ikinci gün oturumunun bugün saat 09.00'da başlayacağını bildirerek duruşmayı erteledi.

(soL - İzmir)