‘Kentimizde darbeci istemiyoruz!’

Askeri darbenin 29.yıldönümü sebebiyle İzmir’de Kenan Evren’in kaldığı askeri lojmanların yakınında protesto gösterisi yapıldı. Kentte akşam saatlerinde bir eylem daha yapıldı.

12 Eylül’ün 29. yılında İzmir’de iki protesto gösterisi düzenlendi. Bunlardan biri Kenan Evren’in kaldığı askeri lojmanların yakınında gerçekleşirken, akşam saatlerinde de Basmane’de toplandı.

Öğle saatlerinde düzenlenen ilk eylemde aralarında Devrimci 78’liler Federasyonu, KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK/Birleşik Metal-İş, TKP, ÖDP ve Halkevlerinin bulunduğu örgütler “Kentimizde Darbeci İstemiyoruz” eylemi düzenledi. Üçkuyular Tansaş önünde toplanan vatandaşlar, buradan sloganlar eşliğinde Kenan Evren’in kaldığı askeri lojmanların yakınına yürüdü. Yürüyüşte sık sık “AKP darbenin çocuğudur”, “Darbeciden hesabı emekçiler soracak”, “Yaşasın devrimci dayanışma” ve “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atıldı. Yol boyunca çevredeki yurttaşların da alkışlarıyla destek verdiği yürüyüşün sonunda basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması metnini eyleme katılan gruplar adına Selma Yelboğa okudu.

12 Eylül karanlığının bugün devam ettiğini söyleyen Yelboğa, AKP’nin darbe karşıtı olmadığını, aksine AKP’nin varlığını darbeye borçlu olduğunu belirtti. Açıklamada aydınlık bir ülke için ülkemizdeki tüm emekten yana güçlerin 12 Eylül karanlığının sürdürücüsü işbirlikçi AKP iktidarına karşı mücadele etmesi gerektiği vurgulanırken, halka zorla kabul ettirilen 1982 Anayasasının değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. 12 Eylül faşist darbesinin halklarımıza ve ülkemize büyük yıkımlar getirdiği belirtilirken, bu karanlıktan kurtulmak için emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadele etme çağrısı yapıldı. Eylem devrimcilerin anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla sona erdi.

“Darbeciler hesap verecek”
İzmir’de 12 Eylül darbesini protesto etmek için yapılan ikinci eylem akşam saatlerinde gerçekleşti. Kötü hava şartlarına rağmen katılımın yüksek olduğu eylem için, aralarında TKP, ÖDP, EMEP, Halkevleri, Devrimci 78’lilerin de olduğu, çeşitli oda ve kuruluşlar ile çok sayıdaki demokratik kitle örgütü Basmane Meydanı’nda toplandı. Sloganlarla yürüyüşe geçen eylemciler uzun bir yürüyüş sonunda Konak’ta eski Sümerbank önüne geldiler. Yürüyüş boyunca “AKP, faşizmin çocuğudur”, “Darbeciden hesabı emekçiler soracak”, “Gerici, faşist, halk düşmanı AKP”, “Tarikatsız, patronsuz, darbesiz bir düzen için Sosyalist Türkiye”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” ve “Bu memleket bizim faşiste, yobaza bırakmayız” sloganlarını atan yurtseverler, çevreden alkışlarla destek aldı. Konak’a gelindiğinde yağmurun şiddetini artırmasına aldırmayan kitle, burada katledilen devrimciler için saygı duruşunda bulundu. Basın açıklamasını katılımcılar adına Ege 78’liler Derneği Şubesi eski Başkanı Filiz Yalçın yaptı. Yalçın, mitingin amacının darbecilerin emekçi halka yaptıklarını mahkûm etmek ve 1982 faşist Anayasasının eşitlikçi ve özgürlükçü bir şekilde değiştirilmesini talep etmek olduğunu söyledi. Anayasanın darbecilerin yargılanmasının önünde engel teşkil eden geçici 15. maddesinin derhal kaldırılması gerektiğini belirten Yalçın, “Darbeciler ve destekçileri mutlaka emekçi halka hesap verecekler” dedi.

(soL-İzmir)