'Kenan Evren'i, Kemal Yamak'ı yargılayın'

78'liler Girişimi tarafından İstanbul, Ankara ve Gaziantep'te düzenlenen eylemlerde başta Kenan Evren ve Diyarbakır vahşetinin mimarı Kemal Yamak olmak üzere 12 Eylül darbecilerinin yargılanması istendi.

soL (HABER MERKEZİ) 78'liler Girişiminin çağrısıyla bir araya gelen siyasi parti ve kitle örgütleri dün İstanbul, Ankara ve Gaziantep'te darbe karşıtı eylem düzenledi. İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda yapılan eyleme DTP, EMEP, ÖDP, EHP, SDP, SODAP, KESK, SEH, SPG, SODEV, AntiKapitalist, Toplumsal Özgürlük ve ESP katıldı. "Ya darbecilerle hesaplaşacağız. Ya darbe üzerine darbe yiyeceğiz" yazılı pankart açan topluluk adına açıklamayı 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can yaptı. Can, Ergenekon operasyonunun "askeri vesayet rejimini sözde 'bağımsızlık' yaygarasıyla ABD'nin kontrolünde bir bölge jandarması olarak sürdürmeyi amaçlayan militarizmle, Türkiye'yi İslami değerlerin kuşatmasında Ortadoğu'da küresel sermayenin taşıyıcısı rolüne aday olan AKP'nin iktidarı bölüşme kavgası" olduğunu söyledi.

Ergenekon'un yargılanması talebinin yeterli olmadığını belirten Can, ABD desteğiyle yapılan 12 Eylül darbesinin, Kenan Evren'in, Diyarbakır cezaevindeki işkence ve katliamların mimarı Kemal Yamak'ın da yargılanmasını istedi. Celalettin Can "Sadece bugünün darbe hazırlıklarını değil dünün darbe hazırlıkları olan 1 Mayıs 1977, Çorum, Maraş ve Sivas katliamlarını da yargılayalım. Sadece Danıştay cinayetini değil Doğan Öz, Kemal Türkler, Musa Anter, Vedat Aydın, Hrant Dink ve tüm faili meçhul cinayetleri de çözelim" dedi.

'Yapamayanları değil yapanları yargılayın'
Ankara'da Yüksel Caddesindeki eyleme 78'liler Girişimi, Ankara 78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği, ESP, EMEP, ÖDP, DTP, SDP, PSAKD, İHD, Mustafa Suphi Kültür Merkezi ve Antikapitalist düzenleyici, Partizan ve Alınteri ise destekçi olarak katıldı. Açıklamayı yapan 78'liler Girişimi sözcüsü Ali Özkan "12 Eylül darbecilerini yargılamak için yeni bir kanıta, yeni bir iddianameye ihtiyaç yok, Sadece ABD izin vermediği için darbe yapamayanları değil, ABD'nin izin verdiği darbeyi yapanları da yargılayalım. Sadece bugünün darbe hazırlıklarını değil, dünün darbe hazırlıkları olan 1 Mayıs 77, Çorum, Maraş, Sivas katliamlarını da yargılayalım" dedi.

Gaziantep'te Yeşilsu Parkında düzenlenen eylemde açıklamayı yapan 78'liler Derneği Başkanı Ali Yıldız ise "Şimdi Türkiye bir sınavdan geçiyor. 12 Eylül Anayasası'nın sadece türbanla ilgili maddesini değiştirmeye kalkıp, Türkiye'yi özgürleştireceğini sananlar bilmezler mi ki bu ülke 12 Eylül'e ve Diyarbakır cezaevinde yaşanan ırkçı-kafatasçı vahşetle yüzleşmeden darbe şefi Kenan Evren ve Diyarbakır vahşetinin mimarı Kemal Yamak ve darbeci generaller yargılanmadan gerçek anlamda demokratik ve özgür olamaz" dedi.