Kamu emekçileri AKP'ye karşı yurt genelinde iş bıraktı!

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro Sen bugün Türkiye genelinde iş bıraktı. Emekçiler Ankara’da Maliye Bakanlığı önünde eylemde. Ankara dışında da tüm illerde eylemler vardı.

Kamu emekçileri bugün 81 ilde eylemde. Adliyelerde, Sosyal Güvenlik Kurumlarında, vergi dairelerinde, nüfus işlerinde, kaymakamlıklar ve valiliklerde kamu emekçileri AKP’ye karşı talepleriyle sokağa çıktı.

"Kamu emekçilerinin hakları gasp edilmiş yoksullaştırılmıştır"
Ankara’da sabah saatlerinde Maliye Bakanlığı’na yürüyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro Sen üyeleri AKP’ye tepkilerini dile getirdiler.

Bakanlık önündeki eylemde ilk olarak söz alan BES Genel Başkanı Ahmet Kesik, “AKP iktidarı boyunca haklarımızı gasp etmeyi hedefledi. Son 10 yıl içinde toplunun diğer kesimleri gibi kamu emekçilerinin hakları gasp edilmiş yoksullaştırılmıştır” dedi.

2002’de 4.4 olan kamu emekçileri zammının 2013’de 3.3 olarak hesaplandığını hatırlatan Kesik, Ekonomi büyüyor yalanlarına karşın emekçilerin yoksullaştığına dikkat çekti.

Ahmet Kesik’in ardından konuşan Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahri Yokuş ise 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin kamu emekçileri arasında ücret adaletsizliğini arttırdığını belirtti. “ Kazanılmış haklarımız gasp edildi” diyen Yokuş, 4B ve 4C’li güvencesiz çalışmanın ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Sorumlu sendikacılık gereği hak arayışlarına devam edeceklerini bildiren Yokuş, “biz alanların yabancısı değiliz, gerekirse bundan sonra da genel grevler için alanları doldurmaktan geri durmayacağız” dedi.

Kamu çalışanları, hak kayıplarının telafi edilmediği sürece eylemlerine devam edeceklerini belirterek, Maliye Bakanlığı önünden ayrıldı.

Ankara Adliyesi ek binada bugün yapılan eyleme emekçiler büyük bir katılım sağlarken, adliye boşaldı.

Kamu emekçileri İstanbul'da da iş bıraktı!
KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası(BES) ve Türk-Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen üyesi büro kamu emekçileri bu sabah saatlerinde İstanbul’da da çeşitli kamu dairelerinde iş bıraktı.

BES ve Türk Büro-Sen üyesi kamu emekçileri saat 12.00’da Sirkeci Garı’nda buluşarak Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul Vergi Daire Başkanlığı önüne yürüdü. Başkanlığın bahçesini dolduran emekçiler burada bir basın açıklaması yaptı.

İki sendikanın ortak hazırladığı basın açıklamasını BES istanbul 3 No’lu Şube Başkanı Salih Aksoy okudu. Aksoy okuduğu açıklamada AKP’nin kamu emekçilerine yönelik son dönemlerde artan saldırılarına dikkat çekerek “AKP kaşıkla verdiğini kepçeyle almakta, her şeyi allayıp pullayarak göstermediktir” dedi.

Bu eylemin bir uyarı eylemi olduğunun belirtildiği açıklamada ”AKP hükümetinin yıllardır kesintisiz sürdürdüğü saldırılara karşı tüm emekçileri tek tek iş yerlerinde birlik olmaya ve geleceğimize yönelik muhtemel saldırılara karşı ortak etmeye çağırıyoruz” denildi.
Eylem halaylarla son bulurken gazetemize açıklama yapan BES İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Salih Aksoy “eyleme katılımın yüksek olduğunu ve Ankara’da daha büyük bir miting yapma hazırlıklarında olduklarını” söyledi.

İzmir'de de talepler haykırıldı
KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası bugün Türkiye genelinde iş bıraktı. İzmir’de saat 10.00’da Basmane’den Konak’a doğru yürüyüşe geçen BES, Konak’ta Büyükşehir Belediye binası önünde basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Konak’ta yapılan eylemde, AKP’nin 2002’den bu yana emekçileri temel haklarını gasp ettiği vurgulanırken, eylemin, AKP’nin esnek çalışma, performans değerlendirme ve angarya çalışma uygulamalarını dayattığı bir süreçte gerçekleştirildiğinin altı çizildi.

Basın açıklaması öncesinde konuşma yapan BES İzmir Şube Başkanı Ramiz Sağlam, son on yıl içinde kamu işçilerinin satın alım güçlerinin her gün azaldığını ve her yıl yüzde 2-3 gibi sefalet zamlarına mahkum edildiklerini söyledi. Konuşmasında ayrıca AKP hükümetinin olmayan şeyleri varmış gibi gösterdiğine değinen Ramiz Sağlam, “Bu durumun son örneğini hükümetin olağanüstü çabalarla çıkardığı kanun hükmünde kararnamelerle gördük” dedi.

Konak’a kadar yapılan yürüyüşün ardından Büyükşehir Belediye binası önünde okunan basın açıklamasında, büro emekçilerinin haksız ve hukuka aykırı muamelelere maruz bırakıldıklarına değinilirken, yaşanan hak kayıpları, istihdam belirsizliği, gelecek kaygıları gibi sorunlar karşısında hükümetin tek bir adım bile atmadığına değinildi.

Torbalı'da engelleme
İzmir’in Torbalı İlçesi’nde yapılan eylemde iş bırakma yerine iş yavaşlatma eylemi yapıldı. Bunun sebebinin memurlar üzerine yapılan baskıların olduğu iddia edildi. İddiaya göre İzmir Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi’nce çalışanlara internet üzerinden uyarı metni yollandı.
Mesai saati içinde eyleme katılan personel hakkında işlem başlatılacağının bildirildiği bu uyarı nedeniyle, sözleşmeli olan birçok adliye çalışanı işini kaybetme korkusuyla eyleme destek vermedi. Basın açıklamasını okuyan adliye çalışanları daha sonra ellerindeki balonları patlatarak hükümeti protesto etti.

Antalya'da kitlesel eylem
Türkiye Kamu- Sen'e bağlı Türk Büro Sen ile Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na bağlı Büro Emekçileri Sendikası'nın Türkiye genelindeki iş bırakma eylemi kapsamında Antalya'da bir grup kamu çalışanı, Antalya Defterdarlığı önünde iş bırakma eylemi yaptı. Sabah erken saatlerde eylemi başlatan çalışanlar, davul- zurna eşliğinde halay çekti. Hükümet aleyhine sloganlar atan grup, yaklaşık 1.5 saat sonra yürüyüşe geçti. Güvenlik önlemleri eşliğinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'ne kadar yürüyen kamu çalışanları, burada toplanan eylemcilerle birlikte SGK önünde de halay çekerek tepkilerini dile getirdi.

Grup, buradan da tramvay yolunu takip ederek Şarampol Caddesi, ardından Kazım Özalp Caddesi boyunca yürüdü. Yürüyüş sırasında araç ve tramvay trafiğinde aksamalar meydana geldi. Yaklaşık 1000 kişilik grup, Attalos Heykeli önüne ulaştığında basına açıklama yaptı.

Emekçiler Balıkesir'de de eylemde
Balıkesir Ayvalık'ta Cumhuriyet Meydanı'nda 12.30'da bir araya gelen KESK'e bağlı sendikalar, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin katılımı ile yapılan basın açıklamasında, "düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, muhalif olan herkesin baskı altına alındığı, diz boyu hukuksuzluğun egemen olduğu bir ülke yaratılmak istenmektedir" denildi.

(KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ayvalık Temsilcisi "Kamu emekçilerinin hakları gasp edilmiş yoksullaştırılmıştır" dedi ve temel taleplerini şöyle sıralandı:

“Ücret adaletsizlikleri giderilsin, Ek ödeme ve her türlü ücretler emekliliğe dahil edilsin, özelleştirme ve taşeronlaşmaya son verilsin, 4/B - 4-C uygulamasına son verilsin, Kamudaki kadrolaşmaya son verilsin ve Uluslararası normlarda Toplu Sözleşme ve Grev Haklarımız verilsin.” dendi ve eylem "direne direne kazanacağız" sloganları eşliğinde son buldu.

Kamu emekçileri neden iş bıraktı?
-Kamuda iş yoğunluğu ve personel yetersizliği gibi gerekçelerle fazla mesai çalışması yapıldığı halde 02 Kasım 2011 tarihinde çıkartılan 666 Sayılı KHK ile 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren kaldırılan fazla mesai ücretlerinin çalışanlara ödenmesi,

-Memurun iş güvencesinin kaldırılmak istenmesi,

-Ücret adaletsizliğinin giderilmesi,

-Ek ödeme ve her türlü ücretin emekliliğe dahil edilmesi,

-Özelleştirme ve taşeronlaşmaya son verilmesi,

-4/B - 4-C uygulamasına son verilmesi,

-Uluslararası normlarda Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı verilmesi

-Vergide adalet sağlanması,

-Hükümet ve bürokrasi tarafından yapılan sendikal ayrımcılığa dur denilmesi,

-Kamudaki kadrolaşmaya son verilmesi.

(soL - Haber Merkezi)