İzmir'de işçiler taşerona karşı, iş güvenliği için yürüdü

İzmir'de, Soma'daki iş cinayetinin ardından sendikalar ve siyasi partiler özelleştirme ve taşeronlaşmaya karşı iş güvenliği için yaklaşık binlerce kişinin katılımıyla yürüdü.

Umutcan Kürekçi-Cem Özbek

Basmane Meydanı'nda saat 16.00'da bir araya gelen DİSK, KESK, Türk- İş üyeleri, Aliağa Belediyesi'nden bir süre önce çıkartılan taşeron firma işçileri, TKP, ÖDP, Halkevleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

'Meclisi boşaltın AKP’yi susturun!'
Yürüyüş sırasında grubun içerisinde sık sık “Meclisi Boşaltın AKP’yi susturun!” sloganları yükseldi. Ayrıca yürüyüşe İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Balbay ve Mustafa Moroğlu da destek verdi.

Çerkezoğlu: 'Bakan derhal istifa etmelidir'
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yaptığı basın açıklamasında şunları belirtti
“Bu ülkenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı daha hiçbir araştırma yapmadan bu madende tüm iş güvenliği önlemlerinin alındığını ilan etti. Bu ülkenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soma’ya bile gitmeden işletmede mevzuata aykırı durum olmadığını duyurdu. Bu ülkenin Başbakan'ı 1860’lı yıllarda İngiltere’de de bu kazaların olduğunu söyleyerek aklımızla ve acımızla dalga geçti. 19’uncu Yüzyıl koşullarındaki gibi çalışmaya ve ölmeye isyan eden Somalılara Cenaze evinde hakaret etti ve saldırdı. Cenaze törenlerine bile saldıracak, Soma’nın ateşini TOMA ile söndürmeye kalkacak kadar pervasızlaştılar. Taziyeye gidip taziye sahibini tokatlamak hangi kültürde vardır? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı derhal istifa etmelidir."

Basın açıklamasının sonunda DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu hükümetten acil olarak şunları talep etti
“1- Milyonlarca işçi için kölelik ve ölüm anlamına gelen taşeron çalıştırma kayıtsız şartsız derhal yasaklanmalıdır.
2- Özelleştirilen, taşeron şirketlere devredilen tüm madenler yeniden kamu eliyle işletilmelidir.
3- İş sağlığı ve güvenliği adı altında bu alanı taşerona devreden, piyasaya açan yasa çöpe atılmalıdır. İşyerlerinde tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir.
4- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı derhal istifa etmelidir.”

Eyleme, Çiğli’de taşerona hayır diyen Kafesan işçileri, Aliağa Belediyesi'nde etnik fişleme ile işten atılan işçiler, Konak Belediyesi taşeron işçileri ve Luna sayaç fabrikasında işten çıkarılan işçiler de katıldı.