İzgaz'da bedeli halk ödeyecek!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Gaz Dağıtım AŞ'yi özelleştirme kararı aldı. Özelleştirme Karşıtları Platformu işleme karşı çıkarken, EMO ve MMO şubeleri halkı bilgilendirme toplantılarında, özelleştirmenin fiyat artışlarını tetiklediğini anlatıyor.

soL (KOCAELİ) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, belediyeye ait bir şirket olarak faaliyet gösteren İzmit Gaz Dağıtım AŞ'yi (İzgaz) özelleştirme kararı aldı. Özelleştirme Karşıtları Platformu işleme karşı çıkarken, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Makine Mühendisleri Odası (MMO) halkı bilgilendirme toplantıları düzenleyerek, özelleştirmenin neden olacağı olumsuzlukları anlatıyor.

İzgaz, ülkenin en büyük gaz dağıtım şirketlerinden biri
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce özelleştirilmesi planlanan İzgaz, Türkiye'nin en önemli gaz dağıtım şirketleri arasında yer alıyor. Tüpraş ve İgsaş gibi sanayi kuruluşlarına da gaz satan şirketin hiç bir teknik ya da ekonomik sorunu bulunmadığı bildiriliyor.

Hisselerinin %10'u Kocaeli Büyükşehir Belesiyesi'nde kalacak biçimde özelleştirilmesi planlanan İzgaz'a, şu ana kadar 22 firmanın talip olduğu açıklanıyor. İhalenin 14 Ağustos Perşembe günü yapılması planlanırken, firmaların teknik mali tekliflerini almak üzere, Bilgi Odası kurulmuş. Kapalı zarf usulü yapılması öngörülen ihalenin, saat 14:00'ten sonra açık arttırma ile devam etmesi planlanıyor.

"Özelleştirme tüm halkı etkileyecek"
İzgaz'ın hiç bir teknik ve mali sorunu olmadığı halde, halka sorulmadan satılmak istendiğine dikkat çeken MMO Başkanı Çınar Ulusoy, bu özelleştirmenin gerçekleşmesi halinde tüm halkı etkileyecek sorunlar doğuracağını vurguladı. Ulusoy, özelleştirmenin bedeli olarak halka yansıyacak olumsuzlukları şöyle sıraladı

&middot "Birim hizmet amortisman bedeli adı altında faturalara ilave ücretler getirilecek.
&middot Hizmet bürolarının sayısı azaltılacak.
&middot Abonenin borcunu ödeyememesi durumunda sözleşme iptalinden doğan mağduriyetler olacak.
&middot Düşük kar getireceği düşünülen yerleşim alanlarına yatırı yapılmayacak.
&middot Çalışanların bir kısmı işini kaybedecek, yerlerine daha düşük ücrele işin niteliğine uygun olmayan eleman istihdam edilecek.
&middot Oluşacak personel politikası beraberinde doğalgaz kullanımında güvenlik riskleri ortaya çıkaracak.
&middot Kazanç kamu yerine özel sermayeye gidecek."

Mühendis odalarından bilgilendirme toplantıları
MMO ve EMOıÜü yöneticileri de, İzgaz'ın özelleştirilmesi sonuçlarına ilişkin olarak halkı bilgilendirmek üzere toplantılar düzenliyor. Derince'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan EMO yöneticisi Avni Haznedaroğlu, 80'li yıllardan itibaren devletin önce üretim alanından sonra da hizmet alanından çekildiğini, böylece halkın hizmetleri para karşılığında almak zorunda kaldığını belirtti.

Haznedaroğlu, Enerjinin özelleştirilmesiyle büyük bir komisyoncular zinciri oluştuğuna dikkat çekerek, süreci şöyle açıkladı: "Önce üretiliyor, üretici iletim şirketine sayıyor, iletim şirketi dağıtım şirketine satıyor, bu parakende dağıtım şirketine satıyor, son olarak da kullanıcıya satılıyor. Böylece büyük komisyonlar ve fiyat artışları ortaya çıkıyor."

Eskiden elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımının tek kurumda gerçekleştirildiğine dikkat çeken Haznedaroğlu, tüm bu süreçlerden sorumlu kurum olan TEK'in önce ikiye bölündüğünü, ardından birçok kez bölünüp, en son 21 bölgeye ayrıldığını belirtti. Hizmetleri ve kurumu parçalamanın tek nedeninin özelleştirmeye zemin hazırlamak olduğunu vurgulayarak, özelleştirmelerin, fiyat artışlarını da tetiklediğinin altını çizdi.

Toplantıda söz alan MMO yöneticisi Emine Elif Güven de, ''İzgaz özelleştirmesini ancak halk durdurabilir'' diyerek, halkı haklarına sahip çıkmaya çağırdı.