İstanbul Üniversitesi'nde Yunanistan krizi konuşuldu

Alper Birdal, AB ile sanayinin çökertilip hizmet sektörüne ağırlık verilmesinin ve Euro kullanılarak para politikası yönetiminin dış merkezlere bırakılmasının Yunanistan'daki krizin yapısal nedenleri arasında olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi'nde Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Kulübü "Yunanistan'da Neler Oluyor? AB Yalanları ve Gerçekler" başlıklı panel gerçekleştirdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde gerçekleşen, yazar Alper Birdal'ın konuşmacısı olarak yer aldığı etkinliğe öğrencilerin katılımı yüksekti. Yunanistan'daki kriz ile birlikte gelişen olayları değerlendiren Birdal, konuşmasına krizin yapısal nedenlerini tarif ederek başladı. AB ile sanayinin çökertilip hizmet sektörüne ağırlık verilmesinin ve Euro kullanılarak para politikası yönetiminin dış merkezlere bırakılmasının krizin yapısal nedenleri arasında olduğunu belirten Birdal, Euro'nun Dolar karşısında 2009'dan beri değer kaybettiğini, bu kaybın devam edeceğini öngördüğünü söyledi.

Alper Birdal, yaşanan bu kriz karşısında Yunanistan'daki mevcut hükümetin ve Yunanistan Komünist Partisi (YKP) ile Tüm Militan İşçiler Militan Cephesi (PAME) gibi devrimci unsurların aldığı tavırlara da değindi. Yunanistan Başbakanı George Papandreou 'nun Avrupa Birliği'nden yardım gelmezse IMF'ye başvuracağını belirtmesinden sonra, Almanya ve İtalya'nın Yunanistan için kurtarma paketi çıkartılmayacağını açıkladığını, Fransa'nın bunun tersi bir tutum belirlemesi ile AB'deki Almanya-Fransa çekirdeğinin çatırdadığını aktardı. Fransa'nın Yunanistan'ın IMF'den kredi almasını istememesinde etkili olan unsurun, Fransa'da gerçekleşecek olan seçimlerde IMF Başkanı Kahn'ın, Sarkozy'nin karşısına güçlü bir rakip olarak çıkma olasılığı olduğunu belirtti.

Alman Bild gazetesinde yer alan "Borcunuzu ödeyemiyorsanız adalarınızı satın" teklifinin şaka olmadığına, bir ihtimalin de Yunanistan'ın borçlarını ödeyene kadar Para Birliğinden çıkması olduğuna değinen Birdal, krizin yükünün emekçilerin sırtında olduğunu fakat Yunan emekçi sınıfının defalarca yapılan grevlerde gücünü gösterdiğini söyledi.

Birdal'ın konuşmasını tamamlamasının ardından dinleyicilerin sorularıyla etkinlik sürdürüldü.

(soL-Haber Merkezi)