İstanbul’da 2 Temmuz Mitingi

Sivas’ta 15 yıl önce yakılan 33 aydının anısına düzenlenen mitinge aydınlık, eşitlik ve özgürlük talebiyle 30 bin kişi katılım gösterdi.

soL (HABER MERKEZİ) Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas'ta aralarında Asım Bezirci, Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu ve Nesimi Çimen'in de bulunduğu 33 Aydının gericiler tarafından yakılışının 15. yıl dönümünde aydınlar İstanbul Kadıköy meydanında düzenlenen büyük bir mitingle anıldı.

Laiklik, aydınlık, eşitlik ve özgürlük talebiyle mitinge katılan 30 bin kişi, "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas şehitleri ölümsüzdür", Katil ABD işbirlikçi AKP", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" sloganlarıyla Kadıköy Natillius önünden, Kadıköy İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin miting alanına ulaşmalarının ardından mitng başladı. Miting açılışını yapan Orhan Aydın, Sivas'ta aydınları ateşe verenlerin bugün AB ve ABD'den medet umanlar olduğunu ifade etti.

Orhan Aydın'ın ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri adına konuşma yapan Feti Bölükgiray ise, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler alanında sahip olunan tüm kazanımların bedel ödenerek elde edildiğini belirtti. Bölükgiray, Sivas katliamını gerçekleştirenlerin, halkların kardeşliğini ve emeğin özgürleşmesi mücadelesini engellemek için Türkiye'yi "şeriatçı-laik" ikileminde boğmak isteyenler olduğunu ifade etti.

Sivas katliamının unutulmadığını, unutulmasının da ihanet olduğunu söyleyen Bölükgiray, bugün bölgede ve Türkiye'de yaşanan gelişmelerin Sivas katliamını daha fazla önemli hale getirdiğini dile getirdi.

Bölükgiray konuşmasında ayrıca ABD'nin Irak'taki işgal politikalarına ve AKP iktidarının IMF ve AB programıyla yürüttüğü özelleştirme politikasına, eğitim sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki eşitsizliği körüklemesine, Tuzla'daki işçi "kıyımına", işçilere 1 Mayıs'ta uygulanan şiddete ve Türkiye'de yaşayan halkaların üzerinde şöven tutumuna vurgu yaptı.

Miting, yapılan konuşmaların ardından Onur Akın, Cahit Berkay ve Grup Yorum'un konserleriyle sona erdi.

PSAKD ( Pir Sutan Abdal Kültür Derneği) Sultanbeyli, Kadıköy, Pendik, Sarıyer, Maltepe Şubeleri, Disk, KESK, TMMOB, Halkevleri, TKP, ÖDP, SDP, EMEP, Halk Cephesi, Partizan, Alevileriz Forum, DTP, İHD İstanbul Şubesi, ESP, AKA-DER, Kaldıraç, Öğreci Kolektifleri, Genç Umut, Mücadele Birliği, Özgür Demokratik Alevi Hareketi,Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği mitinge katılanlar arasında yer aldı.