İşsizliğe rağmen sendikalılar

Brisa’dan atıldıktan sonra Lastik-İş’e delege başvurusunda bulunan işçiler, hakim kararıyla delege adaylığı hakkı kazanırken, lastik işçisine seçim yapma çağrısında bulundu.

soL (Kocaeli) Brisa Lastik fabrikasından kriz bahanesiyle işten çıkartılanlar, işsiz kalmalarına rağmen üyesi oldukları Lastik-İş Sendikası'nda mücadeleye devam kararı aldı. Sendikada, 24 Mart'taki kongre öncesi yapılacak delege seçimleri için önceki gün hakim kararıyla adaylıklarını kabul ettiren işçiler neden aday olduklarını açıkladılar.

İşsizlik engel olmadı
Fabrikadan atıldıktan sonra sendikaları Lastik-İş'te delege olabilmek için başvuru yapan Yasin Bıçaklıoğlu, Cavit Gündüz, Soner Aydoğan, Özkan Yılmaz, Seyfettin Koç, Adnan Özkanlı ve Oktay Göregen isimli işçiler, delege seçimleri süreciyle ilgili basın açıklaması yaparak süreçten beklentilerini aktardılar. Lastik-İş'in tarihi misyonuna yeniden sahip olabilmek için işçilerin elini taşın altına koyması gerektiği vurgulayan işçiler, delege aday sayısının 77'ye çıktığını anımsatarak, "Brisa'ya 8 delege kazandırdık. Şubenin 200 seçilmiş, 10'da doğal delegesi var. Yani 13,5 kişiye bir delege düşüyor. Delege sayıları Brisa'da azalırken, yönetimin güçlü olduğu fabrikalarda arttı'' şeklinde konuştular.

Paramızla canavar yarattık
Açıklamada, işçilerin, kendi paralarıyla kendi canavarlarını yarattıklarına da işaret edildi. İşçiler, "Biz paramızla canavar yarattık. Sendika genel başkanı ve Şube başkanı mal varlığıyla tartışılır hale gelmiştir. İşçiler muhalefet ittiği için işten atılmış. Yapmak istediğimiz şey, daha çok geç kalmadan, hakkımızı tamamen kaybetmeden sendikaya sahip çıkmak. Bütün kazanımlarımızı bedeller ödeyerek aldık. Bedelini ödediğimiz haklarımızı geri vermeyeceğiz. Üyesini dövmeyen, ona muhalefet edeni tehdit etmeyen bir sendika yönetimi istiyoruz. Artık gri yok, siyahla beyaz var. Ya sendikaya ve sınıf sendikacılığına sahip çıkacak beyaz diyecekler ya da bu hanedanlığa onay verip siyah diyecekler" ifadelerini kullandılar.