İşçilerle milletvekilleri yer değiştirsin

Tuzla kaymakamı, tersane işçilerinin yaşadığı barınakları Meclis Komisyonu'na anlattı. Barınaklar ahırdan bozma.

soL (HABER MERKEZİ) Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, Tuzla'da çalışan işçilerin insanlık dışı koşullarda barındığını belirterek, "İşçi barınma yerlerinde 40 metrekarelik alanda 20 kişi yatıyor. Mekan eski bir depo veya affedersiniz ahır. Tuvalet ya hiç yok, ya sadece bir tane. O da yasal olmayan şekilde sonradan yapılmış. Sifon, lavabo, banyo yok. Sıcak suyu düşünmek bile abes. Eski ranzalar ve vıcık vıcık yataklar..." dedi.

Tuzla tersaneleri hakkında Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Keser, 2 binin üzerinde işçinin bu koşullarda yaşadığını kaydetti. Keser "Bunların derhal kapatılması gerektiğini düşündük ama kapattığımız zaman bir sorun olacak. Kaldıkları yerler insan yaşamına uygun değil. Buralarda işçilerden alınan kiralar da çok yüksek. Hangar olarak nitelendirilen bu yerlerde kalan 20 işçiden aylık 1400 YTL kira alıyorlar. Kişi başına ortalama 70 YTL..." dedi. Normalde böyle yerlerin kiraya verilemeyeceğini, ama kendisinin vergi dairesi elemanlarına, vatandaş beyanına göre ceza kestirdiğini ifade eden Keser, "Aksi takdirde orayı kapatmam ve işçileri de boşaltmam lazım. O zaman da 'Nerede kalacağız' diye benim yakama yapışacaklar" diye konuştu. Keser işçi yurtları yapılarak işletmesinin YURT-KUR'a verilmesi gerektiğini kaydetti.

Tuzla'da taşeronluk sisteminin kalkabileceğini, ancak bu bölgedeki tersanelerin uygun olmadığını savunan Keser, bunun için 4 geminin aynı anda kızağa konulabileceği tersanelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Keser tersanelerde çok sayıda işçinin sigortasız çalıştırıldığını belirterek "Bunu da Kaymakamlığa yeşil kart için gelenlerin başvurularında, 'Tersanelerde ara işlerde çalışarak geçimimi sağlıyorum' şeklindeki beyanlardan çıkarıyorum" dedi. Bu tür beyanda bulunanlara yeşil kart vermediklerini söyleyen Keser böylece işçileri sigortalı olmaya zorladıklarını savundu. Keser, emisyon hacimleri nedeniyle Tuzla'daki tersanelerin ruhsat almasının da zor olduğunu ifade ederek, 49 tersaneden sadece 6'sının ruhsatlı çalıştığını bildirdi.