İşçileri 'daha fazla çalıştırmak için' madene kilitlediler

Zonguldak’ta bir maden ocağında işçilerin erken çıkmalarını önlemek için asansör kapılarının kilitlendiği ortaya çıktı.

İş cinayetleri günden güne artarken insan hayatının hiçe sayıldığı bir örnek daha yaşandı. Zonguldak’ta TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü, toplam 1 bin 800 madencinin 3 vardiya halinde çalıştığı maden ocağında "üretimi artırmaya yönelik tedbir" gerekçesiyle insanlık dışı uygulamaya imza attı.

Maden işçilerinin "erken çıkmamaları" için asansör çıkış kapılarının üzerlerine kilitlendiği ortaya çıktı. 2011'den beri süren bu uygulamaya karşı maden işçileri, ocaktan çıkmama eylemleri yapmış ancak bir sonuç alınamamıştı. Bunun üzerine Zonguldak 3. İş Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, yönetmeliğin ihlal edildiği belirtilerek, uygulamaya son verilmesi gerektiği hatırlatıldı.

'Vebali kurum yetkililerinin'
GMİS Genel Teşkilatlandırma ve eğitim Sekreteri Osman Tutkun da yaptığı açıklamada, kilit uygulamasının kuruma bağlı 5 müesseseden sadece Üzülmez’de yapıldığını söyledi. Maden ocağının cezaevine dönüştürüldüğünü savunan Tutkun, "İnşallah bir arkadaşımızın canı yanmaz. Bunun vebali kurum yetkililerinindir. Maden işçisi yerin altında işini yapmadan çıkmaz. Bu tür yöntem 1940’larda yapılmış. Ayrıca müessesenin her tarafında, giriş ve çıkışlarda kamera var. Varsa böyle bir erken çıkma olayı toplu sözleşmenin maddeleri zaten açık. Cezai işlem var, disiplin cezası var. Bu tür cezalar varken insanların üzerine kapı kilitlemek ne kadar doğru" diye konuştu.