İşçiler LC Waikiki patronlarını pes ettirdi

MEHA işçilerinin İstanbul Gaziosmanpaşa’da 4 Mart 2009 tarihinde direnişe başlayan mücadelesi kazanımla sonuçlandı.

soL (HABER MERKEZİ) MEHA Giyim patronu Habib Kuruahmet'in fabrikadaki makineleri polis zoruyla kaçırmasının ardından MEHA Giyim'in fason işlerini yaptığı LC Waikiki'yi hak alma mücadelesinin hedefine koyan MEHA işçileri LC Waikiki'yle yapılan görüşmeler sonucunda anlaşma sağladılar.

Ücret, kıdem ve ihbar tazminatı hakları için direnişe geçen MEHA Giyim işçileri "Meha Giyim'le alt üst işveren ilişkisinin olmadığını ve kendilerini hedef alan eylemlerin yasadışı" olduğunu ilan iddia eden LC Waikiki'nin mağazaları önünde birçok eylem gerçekleştirmişlerdi.

İlk günden itibaren Meha Giyim fabrikası önünde çadır kurarak direnişlerini sürdüren işçileri, başarılı ve kamuoyunda ses getiren örgütlü eylemleri sonrasında muhatap almak zorunda kalan Waikiki mağazaları önünde gerçekleştirilen eylemlerin bitirilmesi şartıyla alacaklarının %50'sini vermeyi teklif etmişti. Meha işçilerinin LCW ile yaptığı görüşmede bu teklifi kabul etmemeleri üzerine Waikiki yetkilileri ile yeni bir görüşme gerçekleştirildi. Yapılan görüşmede LCW, direnişçi işçilerin alacaklarının % 65'ini verme kararı aldı. Direnişe katılmayan işçilerin ise sadece içerdeki maaş alacaklarını vermeyi kabul etti.

Direnişçi işçiler bu teklifi hak alacakları için Meha Giyim'e açtıkları davanın devam etmesi şartıyla kabul ettiler. Meha Giyim'e açılan dava sürdürülecek. Dava kazanıldığında ise Meha Giyim işçileri LCW'den aldıkları para düşülmeden Meha Giyim patronundan tüm alacaklarını tekrar alacaklar.

İşçilerin alacakları ile ilgili görülen ilk mahkemede Habib Kuruahmet'in triblex villalarına ve arsalarına tedbir konulduğu öğrenildi.

İşçiler tarafından, alacaklarını almasının ardından direniş çadırının basın açıklaması ve kutlama ile kaldırılacağı, sembolik bir çadırın ise fabrika önünde bırakılacağı açıklandı.