İşçi sınıfı Kocaeli'den seslendi

Emek ve Demokrasi Platformu tarafından gerçekleştirilen "Krize, Zamlara, İşten Atmalara ve İşbirlikçi Ortadoğu Politikalarına Karşı Kocaeli Mitingi"nde işçiler bir araya geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Kocaeli'de binlerce işçinin bir araya geldiği mitingde krizin faturasının işçiler tarafından ödenmeyeceği, bunun için AKP iktidarı ile patronlara karşı mücadele edileceği vurgulandı. Merkez Bankası önünde saat 14.00'da toplanan siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri buradan mitingin yapılacağı Perşembe Pazarı alanına doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş kortejinin önünde Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Genel Başkanı Sami Evren ile Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun yanı sıra, Lastik iş, Çelik İş, Tüm-Bel Sen ,Dev Sağlık İş, Genel İş, Belediye İş, Tekstil İş sendikaları ile siyasi partilerin bölge ve Genel Merkez yöneticileri yer aldı. Yürüyüş sırasında ve mitingde sık sık İşçi Düşmanı İşbirlikçi AKP, Krizin Faturası Patronlara, Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz, "Söz Yetki Karar İktidar Halka", "Zam Zulüm İşkence Halk Düşmanı AKP" sloganları atıldı.

Perşembe Pazarı'na ulaşılmasının ardından miting başladı. Mitingde yapılacak konuşmalar öncesi başta 15-16 Haziran işçi eylemleri ve 1 Mayıslar olmak üzere, işçi mücadelesi süreçlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından ilk konuşmayı Miting Tertip Komitesi adına Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Kocaeli şube Başkanı Hüseyin Gülseven yaptı.

"AKP hükümetinin özelliği halk düşmanlığı"
Gülseven, tüm dünyayı saran krizi Başbakan Erdoğan'ın "Türkiye'yi teğet geçer" söylemiyle hafife aldığına değinerek, Başbakan'ın "Ölüm sinyali vermeyen hastaya kefen hazırlayan doktor olabilir mi? Ben ülkemin doktoruyum, olay psikolojiktir" ifadesiyle yanlış teşhise devam ettiğini belirtti.

Bugüne kadar kamunun her türlü üretimden elini çekmesini isteyenlerin bugün devletin kendilerini kurtarmasını istediğini belirten Gülseven, krizin etkisi git gide artarken faturanın emekçi halka çıkarılmaya çalışıldığını vurguladı. Bunun sorumlusunun Akp olduğunu ifade eden Gülseven, hükümetin en belirgin özelliğinin "halk düşmanlığı" olduğunun altını çizdi.

Gülseven "Sanayi kenti Kocaeli'nde işçi ve emekçiler faturayı ödemeye başladı. Başta Tezcan Galvaniz, Brisa, Ford ve Federal Moğul olmak üzere onlarca fabrikada son üç ayda 3500 işçi atıldı. Ülke genelinde elektriğe, suya ve doğalgaz'a zam yapıldı. Yeni Sosyal Güvenlik Kanunu ile birlikte hastanelere para ödenmeye başlandı. Tüm bu yaşadıklarımız bir avuç asalağın daha da zenginleşmesi, kârlarından ödün vermemesi için" dedi.

Krizde teme önceliğin halkın yaşam kalitesinin yükseltilmesi olduğuna dikkat çekerek yapılması gerekenleri sıralayan Gülseven, temel hizmetlere yapılan zamların geri alınması, işten çıkarmaların yasaklanması ve iş güvencesi sağlanması, tüketicilerin kredi kartı çiftçilerin ise kredi borç faizlerinin silinmesi, Kürt sorununu çözüme ulaştırarak halkların kardeşçe yaşaması için gerekenin yapılması gerektiğini vurguladı. Gülseven 15 Şubat'ta İstanbul'da yapılacak büyük miting için çağrı yaptı.

"AKP sermayeden önce davrandı"
Gülseven'in ardından Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu konuştu. Serdaroğlu, krizi çıkaranların Türkiye'de Koç, Sabancı ve doğan holding, dünya'da General Motors ve Ford gibi sermayedarlar olduğunu belirtti. Serdaroğlu, insanların karnının doyuramaz çocuklarını harçlıksız bırakır duruma geldiğini vurgulayarak başta Kocaeli'nde kriz bahane edilerek işten çıkarılan işçiler olarak eylemler düzenlendiğini ifade etti. Tezcan Galvaniz'de toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Serdaroğlu, AKP'nin işçilere karşı tutumuna değindi. Serdaroğlu AKP'nin sermayeden önce krizin faturasını işçilere çıkarmak için kolların sıvadığını vurguladı.

AKP faşist ve şovenist bir yolda ilerliyor
Serdaroğlu'nun ardından konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren bugüne kadar varolan hükümetlerin ekonomi politikalarının 24 Ocak kararlarına dayandığına dikkat çekerek işçilerin 28 yıldır aynı ekonomi politikalar yüzünden emekçilerin krizden yakasını kurtaramadığını vurguladı.

Evren, ekonomik krizin etkileri arttıkça baskıcı ve antidemokratik uygulamaların dozajında da artış olduğunu belirterek "Çok iyi biliyoruz bu gidişin son durağında faşizm vardır. AKP, faşizan ve şovenist bir yolda hızla ilerlemektedir" dedi.

Evren konuşmasını 15 Şubat'ta KESK, DİSK ve Türk İş tarafından düzenlenecek ortak mitine çağrı yaparak sonlandırırken "Emekçi ve yoksul kesimlerin yaşamlarını düzeltecek ekonomik, sosyal ve siyasal tedbirler alınmasa kısa zaman içinde daha büyük eylemler yapacağız" dedi. Sami Evren'in ardından Tezcan Galvaniz işçisi Sabri konuşarak eylemcileri selamladı. Sabri konuşmasında "Patronlar duysun, babalar işsiz çocuklar harçlıksız" diye seslendi.