İşçi sağlığı piyasaya terk edildi

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyinde ele alınan yeni yasa tasarısı hakkında açıklamada bulunan Türk Tabipleri Birliği, tasarının işyeri hekimliği hizmetlerini işverenlerin tasarrufuna, işçi sağlığını piyasaya bırakacağını belirterek geri çekilmesini istedi.

soL (HABER MERKEZİ) 7 Temmuz tarihinde sendikalar, meslek örgütleri, işveren örgütleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla toplanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi'nde "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Taslağı" ele alındı. Toplantıya katılan Türk Tabipleri Birliği temsilcileri taslak hakkındaki görüşlerini daha önce defalarca alt komisyona ilettiklerini ancak Çalışma Bakanlığının taslakta herhangi bir değişiklik yapmadığını açıkladı.

TTB, hazırlanan tasarının AB Uyum Direktifi 89/2'nin aynen çevirisi olduğunu ve ülkenin ihtiyaçlarını ve gerçeklerini göz önünde almadığını ifade etti. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının büyük kısmının kayıt dışı işçi çalıştıran küçük işletmelerde gerçekleştiğine işaret eden TTB, yeni yasa taslağının bu işyerlerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini düzenlemediğini kaydetti. Tasarıyla işyeri hekimliği hizmetinin işverenlerin tasarrufuna, taşeron şirketlere, işçi sağlığı alanınınsa piyasaya bırakılmak istendiğine işaret eden TTB, işçi sağlığı ve işyeri hekimliği alanına dair mevzuatın "esnekleştirildiği"ni bildirdi.

İlkyardım, yangın, tahliye gibi konularda mevcut düzenlemelerin de hiçe sayıldığı, bunun tümüyle işverenin tasarrufuna bırakıldığına işaret eden TTB, tasarıda çocuk işçilere dair tanımlamaların uluslararası standartların dışına çıkılarak muğlaklaştırıldığını kaydetti. Denetimlerin nasıl sağlanacağının belli olmaması, cezaların caydırıcılıktan uzak tutulması, tasarının kamuya ait işyerlerinde nasıl uygulanacağının belirsiz olması da TTB'nin eleştirdiği konular oldu.