İş kazaları: Henüz inceliyoruz!

TÜİK yaptığı yeni bir çalışma sonucunda iş kazalarının incelenmesine 8 faktör ekleneceğini açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), iş kazalarının daha kapsamlı incelenmesine yönelik başlattığı çalışma sonucunda, iş kazalarının incelenmesine 8 faktör ekleneceğini açıkladı.

TÜİK'in Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında yaptığı pilot çalışmada, SSK tarafından tutulan iş kazası kayıtlarında daha önce dikkate alınmayan 8 faktörün daha incelenmesi öngörülürken, çalışmada kaza anının belirlenmesine yönelik unsurların ortaya konulması amaçlanıyor. TÜİK yetkilisi yaptığı açıklamada, iş kazalarıyla ilgili SSK tarafından kayıt tutulduğunu ifade ederken, bu kayıtlarda sadece kazanın nasıl gerçekleştiğine ilişkin bilgiye yer verildiğini söyledi. Pek çok kazada hastaneye gidilmediği için kayıt bile tutulmadığını belirten yetkili, kaza anını detaylarıyla ortaya koyacak değişkenlerin derlenemediğini kaydederken, istatistiklerin geçici/sürekli iş görmezlik ödeneği yapılanlar ve ölüm vakalarıyla sınırlı olduğunu söyledi.

SSK'nın 2005 yılı verileri incelenerek, 8 faktörü içeren yeni formların hazırlandığını belirten TÜİK yetkilisi, söz konusu formlar üzerinden yurt genelinde çalışma yürütüldüğünü ifade etti. Yetkili, TÜİK'in pilot çalışmasında cevap arayacağı soruların şunlar olduğunu kaydetti: Çalışılan çevre, kaza anında kazazedenin yürütmekte olduğu genel faaliyet, kazazedenin kaza anında yaptığı faaliyet, kazazedenin kaza anında yaptığı faaliyet sırasında kullandığı materyal, olayı normal seyrinden saptıran, kazaya sebebiyet veren olay, olaya sebep veren materyal, yaralanmaya sebep olan hareket, yaralanmaya sebep olan hareket sırasında kullanılan materyal.

En çok kaza madencilikte
TÜİK'in yayımladığı 2006-2007 İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırması'na göre, son 12 ay içinde, çalışanların yüzde 2,9'u iş kazası geçirdi. Kaza geçirenlerin oranının en yüksek olduğu sektör yüzde 10,1 ile madencilik ve taşocakçılığı olurken, bunu yüzde 7,7 ile elektrik, gaz ve su sektörü izledi. Araştırmaya göre, iş kazası geçirenlerin yüzde 40,4'ü, işe bağlı sağlık sorunu yaşayanların da yüzde 52,4'ü işlerine devam etti.