İncirli Lisesi'nde 8 Mart etkinliği

İncirli Lisesi öğrencilerinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için gerçekleştirdiği etkinlik öğrencilerin, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve emekçilerin yoğun katılımı ile gerçekleşti.

soL (ANKARA) Ankara'nın Keçiören ilçesindeki İncirli Lisesi öğrencileri, dün okullarında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü ile ilgili bir etkinlik yaptılar. Bir öğrenci, bu günün nasıl ortaya çıktığı ve günümüzdeki anlamı üzerine bir konuşma yaptı. Geçmişte emekçilerin mücadelesi ile kazanılan hakların günümüzde geri alınmaya çalışıldığına, 8 Mart'ın da "sevgililer günü" gibi bir gün haline getirilmeye çalışıldığına değinen öğrenci, "Çözümü sadece 8 martta aramak, yılın geri kalan kısmında aynı sömürüye göz yummak yapılacak en büyük hata olur. Biz hakkını arayan genç nesiller olarak yetişip, ülkemizi kadını ikinci sınıf insan statüsünde görenlerin karanlık düşüncelerinden kurtarmalıyız" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

150'den fazla öğrencinin ilgiyle izlediği etkinlikte daha sonra gösterilen sinevizyonda, liseli genç kadınların geleceğin emekçi kadınları olduğuna vurgu yapıldı. Eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice'ın emriyle Iraklı kadınların üzerine bomba yağdırılması, TÜSİAD BAşkanı Arzuhan Yalçındağ'ın kadın işçilerin nasıl sömürüleceğinin planlayıcısı olduğu gibi örneklere yer verilerek bu kadınların isimlerinin 8 Mart ile birlikte anılamayacağına ve bu günün emekçi vurgusuna önem verilmesi gerektiğine değinildi.

Okulun müdür yardımcısı da etkinlikte söz alarak 8 Mart'ın Emekçi Kadınlar Günü olduğunu, ancak düzenin bunu tüketim günü olarak lanse etmeye çalıştığını belirtti. Daha sonra bir öğrenci Nazım Hikmet'in "Kadınlarımız" adlı şiirini okudu. Etkinliği başından itibaren izleyen ve etkinliğin sonunda kürsüye çağrılan bir kadın temizlik işçisine öğrenciler tarafından çiçek verilmesi, salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

Okulun öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve emekçilerinin coşkuyla izlediği etkinliğin salı günü (bugün) bir kez daha, okulun bütün öğrencilerinin katılımıyla tekrarlanması kararlaştırıldı.

Etkinliği düzenleyen öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştirdik...

soL: 8 mart için okulunuzda bir etkinlik gerçekleştirme kararını nasıl aldınız?

Biz üzerimizde ülkenin ezilen kesimlerinin sorumluluğuyla hareket ederek böyle bir kararı aldık. Okulumuz solcu bir lise olarak bilinse de, var olan çürümeden nasibini almış durumda. İnsanlara yeniden "Bu ülkede sol var, biz varız" demekti amacımız. Tabii bir de, kadın sorunlarının ve emekçilerin sorunlarının güncel olması noktasından yola çıktık.

soL: Sizce 8 mart lise öğrencileri için ne anlam ifade ediyor?

Bizler de emekçi olmanın anlamını şimdiden biliyoruz. Ailelerimiz de bunu yaşıyor. Bunu görmemek imkansız. İleride bir şeyler yapılmazsa bizler de bu sorunları yaşayacağız. Hem de daha fazlasını. Örneğin emzirme hakkı elden alınıyor. Bunu bizler de yaşayacağız. Emekçi kadınların sorunu sonuçta bütün ülkenin ve bizim de sorunumuz. Okuma yazma bilmeyen, hayatında hiç deniz görmemiş kadınlar var. Bunlar bizim ailemizde, çevremizde olan insanlar. Onların sorunlarında ortaklaşarak çözümü göstermek bence sadece liselilerin değil bütün insanların sorumluluğu.

soL: Etkinliği değerlendirirsek...

Biz etkinliği 8 mart'ın anlamını öğrencilere anlatmak için yaptık. Ve bunu büyük oranda başardık diyebiliriz. Öğrencilerin de güzel tepkiler vermesi ve etkinliğin öğretmenlerce yarın bir kez daha ve okulun bütününü kapsayacak şekilde yapılacak olması da bunun kanıtı. Bizler için de öğretici oldu. Okuldaki eğitimin matematik ve Türkçe gibi derslerle sınırlı olmadığı, toplumsal konularda da bir şeyler öğrenilebileceğinin görülmesi etkinliğin iyi yanlarından biriydi.

soL: Teşekkür ederiz. Etkinliğinizde başarılar...