İKEA Türkiye emekçileri eyleme gidiyor

Örgütlenme özgürlüğü için mücadele eden İKEA Türkiye emekçileri, eylül ayında dünyadaki diğer İKEA çalışanlarının da destek vereceği uluslararası bir eylem hazırlığı içindeler.

Uluslararası mobilya firması İsveçli IKEA’nın Türkiye çalışanları, sendikal faaliyetlerinin engellendiği gerekçesiyle eyleme hazırlanıyor. Dünyanın diğer ülkelerindeki tüm IKEA'larda sendika olduğunu ifade eden emekçiler, Türkiye'de ise bu haklarının verilmediğini belirterek eylül ayında eylem yapmaya hazırlanıyor.

Koop-İş (Türkiye Kooperatif, Ticaret ve Büro İşçileri Sendikası) tarafından Eylül ayında düzenlenecek örgütlenme özgürlüğünün savulduğu eyleme, dünyadaki tüm IKEA çalışanları destek verecek.

Güney: "Örgütlenme çalışmaları IKEA Türkiye'yi panikletti"
Koop-İş Sendikası Genel Sekreteri Metin Güney, IKEA/MAPA Mobilya Türkiye mağazalarında gerçekleştirdikleri örgütlenme çalışmalarının, IKEA Türkiye yönetimini paniklettiğini söyledi. KOOP-İŞ Sendikası Genel Sekreteri Metin Güney, “IKEA Türkiye yönetimi, sendikalı olmayanları bile sendikalı olduğu iddiasıyla istifa ettirerek içine düştüğü acziyeti gözler önüne sermektedir” dedi.

IKEA MAPA Mobilya’dan yapılan açıklamada, “Sendika üyesi çalışanlara, sendikadan ayrılmaları için herhangi bir baskı ya da tehdit söz konusu değildir” denilmişti. Güney, bu iddiayı öne süren IKEA Türkiye yönetimine şöyle seslendi:

“Baskı ve tehdidin olmadığıNI söyleyen siz işverenlere soruyorum. Başka illerdeki IKEA mağazalarında çalışan üyelerimizi İstanbul’a çağırıp İstanbul’daki noterlerde istifa ettirmeniz baskı ve tehdit değil mi? Sendikamıza hiç üye olmamış çalışanları bile sendika üyesiymiş gibi istifa ettirmeniz baskı ve tehdit değil mi? Üyelerimizin anne ve babalarını evlerinden telefonla arayarak çocuklarını sendika üyeliğinden istifa ettirme çabalarınız baskı ve tehdit değil mi?”

"Tüm İKEA sendikaları destek verecek"
Dünya Gazetesi’ne röportaj veren Koop-İş yetkilileri, "Eylem kararını iptal etmiştik. Ancak eylül ayında yapacağımız eyleme tüm IKEA sendikaları destek verecek. Dayanışma mesajı gönderen ülkeler arasında, İsveç, İrlanda, İspanya, İtalya, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Romanya, Avusturya, Belçika, ABD ve Japonya yer alıyor" şeklinde konuştu.

Koop-İş'in verdiği bilgilere göre, 41 ülkede faaliyette bulan IKEA’nın Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi toplu sözleşme görüşmelerinin yasak olduğu ülkeler dışında hemen her ülkede toplu iş sözleşmeleri bulunuyor.

IKEA Global'in de Türkiye'de yaşanan tüm sıkıntıyı bildiklerini ifade eten yetkililer, "Koop-İş Sendikası UNI Global ve İsveç Sendikaları ile bir örgütlenme projesi yürütüyor. Dünyanın 14 farklı ülkesinden 20 farklı sendika, İstanbul'da kuruluşunu yaptığımız UNI Global IKEA Küresel Sendikalar Birliği'ni oluşturdu. Bu proje ile IKEA Global ile UNI aracılığı ile görüşmeler yapıyor ve tüm baskıları iletiyoruz. Ayrıca söz konusu ülkelerdeki sendikalar aracılığıyla çeşitli eylemler de yapılacak" bilgisini verdi.

Mapa Mobilya franchise olduğu için IKEA Türkiye’nin IKEA Global'in ilkelerine tabi olmadığını ileri sürdüğünü belirten Koop-İş yönetimi, "Yasal olmamasına rağmen elden para vererek, sendika üyeleri notere götürülüp istifa ettiriliyor. Üyelik bedeli 45 TL, istifa bedeli 100 TL. Sendikaya üye diye işten çıkaramadıkları için üyelerimizi performans ya da diğer sebeplerle işten çıkarıyorlar. Elimizde belgeler var. Bu baskının kanıtıdır” dedi.