IBM çalışanlarının örgütlenme kararlılığı

IBM'de çalışan 200'den fazla işçi Tez-Koop İş sendikasında örgütlenmelerine rağmen, şirket yönetimi uydurma sebeplerle yetki hakkını engellenmeye çalışıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Tez-Koop İş sendikasına üye IBM çalışanlarının yetki hakkı şirket yönetimi tarafından engellemeye çalışılıyor. Bilgisayar uzmanı emekçiler ise internette çeşitli eylemlerle destek arayışındalar.

Enflasyon 5 yılda yüzde 56 artarken zam almamalarına, yasal hakları olan sendikalaşmalarının IBM yönetimince engellenmesine, çalışanlar arasında 4 kata varan ücret farklarına ve haksız işten çıkarmalara karşı mücadele eden IBM çalışanları, http://bilisimsendikasi.org/ adresinde yaşadıklarını Türkçe ve İngilizce metinlerle duyuruyorlar.

IBM'i halka şikayet ettiler
IBM Türkiye çalışanları, sitede yaptıkları açıklamada 26 Mart 2008 tarihinde 209 üye olarak Tez-Koop İş sendikasında örgütlendiklerini ve yetki başvurusunu Çalışma Bakanlığı'na beyan ettiklerini ifade ettiler. Daha sonra Bakanlığın noter kanalıyla yapılan üyelik başvuru bilgilerinin doğruluğunu onayladığını ve IBM'e bildirdiğini ifade eden çalışanlar, şirket yönetiminin, toplusözleşme ve grev hakkını geciktirmek için gerçek dışı itirazlarda bulunduğunu belirtiyorlar. Çalışma Bakanlığı'nın incelemesine göre şirketteki 400 çalışandan 209'u Tez-Koop İş'e üye olmasına rağmen, şirket yönetiminin sendikalı sayısının toplam çalışanların yüzde 51'ini oluşturmadığını ve IBM'lilerin, Tez-Koop İş sendikasının temsil ettiği büro çalışanları iş kolunda olmadığını öne sürerek sendikanın yetkisine itiraz ettiği belirtildi. Sitede yapılan açıklamada, "Sendikal örgütlenmemizi engellemek ve toplu sözleşme yapma hakkımızı geciktirmek için çalışanların isteğini hiçe sayan IBM Türk yönetiminin bu davranışını Türk halkına şikayet ediyor, kınıyor ve protesto ediyoruz" sözlerine yer verildi.

IBM çalışanları şirketin bu tutumuna karşı çeşitli eylemlere hazırlanıyor. Ellerinde e- posta adresleri bulunan yüz binlerce insana e-posta göndermeye başladıklarını, internetteki sosyal ağ sitesi Facebook'ta da bir grup oluşturduklarını ifade eden IBM çalışanları yeni eylemlerin de kapıda olduğunu söylüyorlar.