Hükümete 26 Ocak'a kadar süre

Altı konfederasyonun bugün TEKEL işçileri için yaptığı toplantıdan hükümete TEKEL işçisinin sorunlarını çözmesi için 26 Ocak'a kadar süre verilmesi çıktı.

Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen bugün Türk-İş binasında TEKEL işçileri ile dayanışma konusunu görüşmek için toplandılar.

Toplantının bitmesinden bir süre sonra beklenen açıklama yapıldı. Açıklamada "genel grev" ile ilgili tarih verilmezken, hükümet ile TEKEL işçilerinin sorunlarının çözümü için girilen diyalog sürecinin 26 Ocak saat 17:00'ye kadar sürdürüleceği belirtildi.

Bu tarihe kadar çözüm bulunmazsa, dayanışma grevini görüşmek için altı konfederasyon tekrar bir araya gelecek. Diğer yandan, hükümet yetkilileriyle yapılacak görüşmelere yalnızca Türk-İş Başkanı değil diğer konfederasyon başkanları da katılacaklar.

Açlık grevine ara verildi
Toplantının sonuç metni, Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel tarafından okundu. Türkel metni okuduktan sonra, hükümet ile müzakere sürecinde, hükümete zaman tanımak için açlık grevine 3 gün ara verildiğini açıkladı. Bu kararı aynı zamanda, talepleri kabul edilmediği takdirde 26 Ocak ve sonrasına daha güçlü girmek için aldıklarını belirtti.

Hükümetle müzakere sürecinde Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile de görüşüleceğini söyleyen Türkel'in konuşması sırasında sık sık, "ölmek var dönmek yok", "genel grev genel direniş" sloganları atıldı.

Bu arada, akşam saatlerinde açlık grevi yapmakta olan TEKEL işçilerinden 3'ü rahatsızlanarak hastanaye sevkedildi

Toplantıdan çıkan sonuç metni şöyle:

1- Altı konfederasyon çalışma hayatının tüm sorunlarına ilişkin ortak irade arayışını bundan böyle de sürdürecektir.

2- Konfederasyonlar öncelikli olarak, TEKEL işçilerinin içinde bulunduğu durumu görüşmüştür. Bu çerçevede

- Konfederasyonlar 4-C uygulamasını kabul etmemekte ve kaldırılmasını talep etmektedir.

- Konfederasyonlar hükümetle bugüne kadar sürdürülen diyalog sürecinin hızlandırılarak devam etmesini istemektedir.

- TEKEL işçilerinin sorunlarının çözümü doğrultusunda, Türk-İş'in hükümetle sürdürdüğü görüşmelerde bundan böyle toplantıya katılan diğer konfederasyonların başkanları da etkin bir şekilde yer alacaktır.

- Hükümetle yapılacak görüşmelerden 26 Ocak 2010 Salı günü saat 17:00'ye kadar sonuç alınamaması halinde aynı saatte konfederasyonlar dayanışma grevi ve üretimden gelen gücün kullanılacağı tarih dahil olmak üzere bir araya gelecektir.

Türk-İş, DİSK, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen, Hak-İş

(soL-Haber Merkezi)