Hırsızdan çalmak da günah mı?

Bir grup ABD’linin, Irak’taki en güvenilir ABD üslerinden birine gizli kimliklerle girerek bir sene içinde en az 40 milyon dolar değerinde jet ve dizel yakıtı çaldıkları ortaya çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'ta ABD'nin merkezi askeri üssünden 40 milyon dolar değerinde jet ve dizel yakıtı çalındığı ortaya çıktı. Bir ABD mahkemesine yapılan suç duyurusu üzerine ortaya çıkan olaya göre, bir grup Amerikalı, Nepalli şoförleri, sahte kimlikleri ve belgelerinin yardımıyla ABD üssüne girerek 2007 ve 2008 yılları arasında en az 10 milyon galon yakıt çalmışlar.

ABD'lilerden oluşan çete, sahte kimliklerle girdikleri üste, Future Services adlı şirket için çalışıyormuş gibi davranarak tankerlerine jet veya dizel yakıtı dolduruyor, daha sonra bu yakıtları Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınındaki karaborsa pazarında satıyordu. Mahkemeye sunulan belge sonrası mahkeme, zanlıların yargılanmasına karar verdi.

Henüz çetede ABD askerlerinin de rol oynayıp oynamadıkları bilinmiyor. Astsubay Irvin G. Bonus'un olaya adı karışsa da, daha sonra mahkemede hakkındaki suçlamalar düşürüldü. Fakat böylesi bir çetenin, içeriden bağlantıları olmadan bu boyutta bir hırsızlığı nasıl başarabildiği de akıllarda yer eden bir soru olarak duruyor.

Çeteyi FBI ve ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı özel ekipler açığa çıkarmış. Çete lideri Robert John Jeffery, suçlu bulunması halinde 15 yıla kadar hapis 250 bin dolar para cezasına mahkum olabilir.

Jeffery'ye yöneltilen temel suçlama, komplo ve devlet malını çalmak. Aynı suçlamaların Irak'ın işgalinden beridir ABD'ye yöneltildiği düşünüldüğünde, davanın ironik olduğunu söylemek mümkün.