Hiroşima'nın yıldönümünde nükleer karşıtı eylem

ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atom bombası atmasının yıldönümünde, İstanbul'da nükleer karşıtı protesto eylemleri gerçekleştirildi.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, ABD'nin Hiroşima'ya atom bombası atmasının yıldönümü olan 6 Ağustos'ta eylem yaptı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan platform üyeleri, "Nükleer Santrallere Hayır" yazılı sarı yelekler giydi. Platform adına basın açıklamasını okuyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, Hiroşima ve Nagasaki'de binlerce kişinin ölümüne neden olan atom bombalarının atılmasının üzerinden 63 yıl geçmesine rağmen, nükleer silahlanmanın devam ettiğine dikkat çekti.

Dünyada 11 bini ABD'ye, 14 bini Rusya'ya ait olmak üzere 30 bin adet nükleer silah bulunduğunu ifade eden Dinçöz, ABD'ye ait nükleer silahlardan 90 adedinin İncirlik Üssü'nde bulunduğunu söyledi.

Küresel güvenlik ve bölgesel istikrarı tehlikeye sokan adımlara karşı hükümeti uyaran Dinçöz, nükleer silahların ülkeye sokulmamasını ve olanların da çıkarılmasını istedi. Dinçöz "Hiroşima ve Nagazaki kurbanlarını andığımız bugün, orada yüz binlerce insanın ölümüne ve canlı hayatın sona ermesine neden olan savaş ve nükleer gücün artık hayatımızda yeri olmadığını bir kez daha dile getiriyor, savaş ve nükleerden arınmış bir dünya istiyoruz" diye konuştu.

Greenpeace'ten Sabancı Holding protestosu
Greenpeace ise nükleer santral ihalesine katılan Sabancı Holding'i protesto etti. Sabancı Kuleleri'nin önünde "Güneşi Seç" yazılı pankart açan Greenpeace üyeleri çitlere yerleştirdikleri metal plakalarla Sabancı Kuleleri'ni "nükleersiz bölge" olarak tanımladılar.

Eylemciler Sabancı Grubu'nun nükleer santral ihalesinden çekilerek Türkiye'nin enerji açığının ve güvenliğinin gerçek çözümü olan yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjilerine yatırım yapmalarını istedi.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, Sabancı Holding'in nükleer enerji yatırımını akıl dışı bulduğunu söyledi. Nükleer santrallerin maliyetinin 10 yıl öncesine göre 6 kat artmış durumda ve kilovatsaat başına 6 bin dolar olduğunun tahmin edildiğini belirten Diker, "En çok inşaat yatırımına ihtiyaç duyan nükleer santrallerin bileşenleri de yüzde 173 artmış durumda. Nükleer endüstrisinin bayrak gemisi olan Areva şirketinin (Fransa), Finlandiya'da yapımına devam ettiği EPR'da bile daha inşaatının ikinci yılında 2 yıllık gecikme ve maliyet hesaplarında 2 milyar dolar bütçe aşımı yaşanmıştır" diye konuştu.

Sabancı Holding, 24 Eylül'de Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santral için düzenlenen ihaleye katılmak için GE-Hitachi (ABD) ve İberdrola (İspanya) ile görüşmelere başladığını iki hafta önce duyurmuştu.