Sayfa yolu
"Her yer Tekel, her yer İtfaiye"
Yayın Tarihi: 05.01.2010 , 00:40 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
İstanbul İtfaiyesi’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından taşeronlaştırılmasına karşı direnen itfaiye işçileri, akşam saatlerinde Taksim Tramvay Durağı’nda toplanarak ellerinde meşalelerle Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Belediye-İş’e üye itfaiye işçilerine, TKP, Genç-Sen, Halkevleri, ESP, EHP’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum da destek verdi.
İşçiler, “Her yer Tekel, her yer itfaiye”, “İtfaiye yakmadı, vatandaşı satmadı”, “İtfaiyede taşeron istemiyoruz”, “Tekel itfaiye omuz omuza”, “İtfaiye işçisi satılık değil”, “Yağmaya soyguna izin vermeyeceğiz”, “İstanbul uyuma itfaiyene sahip çık”, “Genel grev genel direniş” sloganları eşliğinde İstiklal Caddesi boyunca yürüdüler.
‘Topbaş niye sesin çıkmıyor?’
Galatasaray Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında konuşan Türk-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a bir kez daha seslenmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Topbaş’ı İstanbul halkının canını, malını emanet ettiği itfaiye işçilerine karşı girişilen taşeronlaşma hareketinin izahını yapmaya davet eden Büyükkucak “Sayın Topbaş niye hâlâ sesin çıkmıyor? Çünkü suçlusun, çünkü haksızsın” dedi.
Tekel işçilerinin 21 gündür direnişe devam ettiklerini hatırlatan Büyükkucak, Tekel işçilerine ve itfaiye çalışanlarına yapılanlara dur demek için yarın saat 12.00’de Saraçhane’de konfederasyon yönetimlerinin de katılacağı kitlesel bir basın açıklaması yapacaklarını belirtti. Büyükkucak “Başbakan, belediye başkanı duyana kadar bu ses devam edecek. Bu demokrasinin sesidir, bu haksızlığa karşı vicdanın sesidir” dedi.
Taşeron itfaiyenin dünyada örneği yok
Belediye-İş 5 No’lu Şube Başkanı Nihat Altaş ise, 14 Aralık’tan beri itfaiye işçileri olarak direndiklerini ancak Kadir Topbaş’ın hâlâ basının karşısına çıkıp bir açıklama yapmadığını ifade etti. İstanbul’da itfaiyenin satıldığını söylediklerinde belediyenin satışın yasal olduğunu söylediğini ifade eden Altaş, belediyenin itfaiyeyi taşeronlaştırarak “dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulamaya imza attığını” kaydetti. Bunun İstanbul halkının canını hiçe saymak olduğunun altını çizen Altaş, “her şeyin para olduğunu düşünerek ‘peygamber ocağı’ dedikleri yaklaşık 300 yıllık itfaiyenin satılmasını mubah sayıyorlar” diye konuştu.
İmzalar geri çekiliyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinin işçilere baskı, tehdit ve şantaj yoluyla ihaleyi alan Lapis-Makro şirketiyle sözleşme imzalattırdığını belirten Altaş, “Bir kısım arkadaşımız imza atmasına rağmen bugün noterden bu imzalarının geri çekilmesiyle ilgili ihbarname gönderdi” dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir zamanlar İETT işçisi olduğuyla, grev önlüğü giymekle övündüğünü dile getiren Altaş “Onlar sadece mazi olarak kaldı, bizim için de seçimlerde onlar sadece bir mazi olarak kalacak” dedi.
İstanbul İtfaiyesinde hâlâ işçilere sözleşme imzalatmak için baskı yapıldığını belirten Altaş, “Şu anda itfaiyede ikna odaları kurulmuş durumda. İtfaiyede 657’ye tabi olan insanlar, yasalardan aldıkları iş güvencesiyle arkadaşlarımıza ciddi anlamda baskılar yapmakta, onları tehdit etmekte. Eğer onlar olmazsa eşlerini, analarını, babalarını arayıp bu imzaları atması gerektiğini yani artık daha modern bir köle olmaları gerektiğini söylemekte. Ama biz diyoruz ki İstanbul itfaiyesi, İstanbul halkı asla satılık değil. Ne bizim canımız ne bizim geleceğimiz satılık değil” diye konuştu.
İstanbul itfaiyesini işçi, memur, sözleşmeli, taşeron olarak ayıranları lanetlediklerini ifade eden Altaş’a işçiler ıslık ve alkış sesleriyle destek verdi.
Başbakan “birilerine Sivas’tan öbür tarafa gidemezsin derken, kendisinin Ankara’nın göbeğinde Kızılay’a, Tekel işçilerinin olduğu yere giremediğini” söyleyen Altaş, Çarşamba günü itfaiyeciler olarak Ankara’da Tekel işçilerinin yanında olacaklarını duyurdu.
(soL – İstanbul)











soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.