Havacılıkta grev yasağı meclisten geçti!

AKP’nin önerisi ile hızlıca TBMM Genel Kurulu'na gelen havacılık iş kolunda grev yasağı kararı, meclisin dün akşamki oturumunda AKP’nin oylarıyla kabul edildi. AKP’li Metin Külünk’ün yasayı savunurken söylediği sözler ise AKP’nin işçi düşmanlığının en net göstergelerinden biri oldu.

Havacılık iş kolunda grev yasağı öngören yasa teklifi, havayolu emekçilerinin eyleminin sürdüğü dakikalarda, AKP’nin oyları ile yasalaştı.

Grev yasağı korsan taksicilikle aynı maddede yer aldı
Havacılık iş kolunda THY AO yönetiminin toplu sözleşmeyi imzalamamakta direnmesinin ardından AKP’li milletvekillerinin önerisi ile meclise gelen havacılık iş kolunda grev yasağı kararı yine AKP’li milletvekillerinin oyları ile onaylandı.

AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün, korsan taksiciliğe cezalar da getiren yasa teklifinin içine koyduğu havacılık iş kolunda grev yasağı kararı dün meclis gündemine geldi.

AKP’li vekilden işçi düşmanlığına örnek olacak sözler
Mecliste yasa teklifini sunan AKP’li vekil Metin Külünk ilk konuşmayın gerçekleştirdi.
THY'nin özel şirket, holding olmadığını, Hakkari, Edirne, Konya, Muğla'daki çiftinin, işçinin, işadamının gözbebeği olduğunu söyleyen Külünk, şöyle konuştu:

“Milletin sahibi olduğu şirketin küresel marka olma heyecanı yaşarken karşılaşabileceği engellerin ortadan kaldırılması Parlamento'nun da sorunudur. Hava-İş Sendikası'nın THY'deki grev ve iş bırakma eyleminde insanlar cenazelerine, işyerlerine, müşterilerine varamadı, vatandaş düğününe, öğrenci sınavına gidemedi. Millet mağdur olmuştur. Dünkü eylemin faturası 2 milyon doların üzerinedir. Bu milletin alınteri ve vergisidir. Bu grevle işveren değil, milletimiz cezaya uğratılmıştır. İşçinin en temel hakkı olan toplu sözleşme ve grev hakkı, şüphesiz kutsaldır. Özgürlüklerden yana olan bir partinin grev yasağı taraftarı olması mümkün değil ama istisna haller söz konusudur. Çünkü, bu şirket millete aittir. Grev en son başvurulması gereken yöntemdir. THY çalışanlarının özlük haklarını diğer havayolu şirketleri ve içerideki rakipleriyle karşılaştırın. Eğer bir eksiklik varsa, bunu THY yönetiminden sormak bizim de görevimiz, sizin de...”

İşçi hak aramasın patronları büyütsün
Yeni sendikacılık anlayışında işçilerin işyerlerini büyütmesi gibi bir anlayış olduğunu belirten Külünk, “Grev gibi kutsal bir kavram üzerinden THY'yi yok etmek isteyen anlayış, 21. yüzyılın sendikacılık anlayışıyla örtüşmüyor. Bu anlayış soğuk savaştaki sendikacılık mücadelesinde görüyoruz. Sorumlu sendikacılık dönemindeyiz” dedi.

AKP’li vekilden inciler: "THY’de hak aramayın"
Teklifin yasalaşmasının THY yönetimine çalışanların emeğine istismar hakkı vermeyeceğini belirten Külünk, “Pilot ve kabin ekibinin emeklerine saygı gösteriyoruz. Hak aramak elbette ayakta alkışlanır ama millete ait kurumu bertaraf etme hakkı da kimseye ait değil” ifadelerini kullandı.

THY ve AKP işbirliği ile grev hakkının yasaklanmasına karşı, grev hakları için eylem yapan THY emekçileri işten çıkarılınca, Hava İş süresiz eylem kararı aldığını açıkladı. Buna göre Havayolu emekçileri her gün sabah 06.00 ile akşam 23.00 arası Atatürk Havaalanı'nda eylemde olacak.

“Halka neden doğruları söylemediniz?”
CHP Grubu adına konuşan Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, grev yasağının ILO ilkelerine, Anayasa ve Avrupa Sosyal Şartı'na aykırı olduğunu savunarak, “12 Eylül referandumunda çalışanların önündeki engelleri kaldırılacağınızı söylediniz. Niye halka doğruları söylemediniz? Grev yasağı getireceğinizi söyleseydiniz vatandaşlar ona göre oy kullanırdı” dedi.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, teklif üzerinde şahsı adına konuşmasını, ceketinin içine “THY'de grev yasağına hayır” yazılı gömlekle yaptı. Işık, düzenlemenin THY'de grev yapılırken “apar topar getirildiğini” belirterek, 14 bin çalışanın hakkını gasp etmeye yönelik olduğunu söyledi.

Kalkınma Bakanı önemli olan işçi değil THY
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, milletvekillerinin THY'deki grevle ilgili sorularını yanıtlarken, dünyada havayolu şirketlerinin farklı uygulamaları olduğunu belirterek, “Bazı ülkeler kanunla yasak getiriyor, bazıları da idari kararla bunu yapıyor. THY'yi stratejik alan olarak görüyoruz. Küresel bir düzeyde oyuncu haline geldi. Dolaylı olarak THY katkısıyla oluşan istihdam ve ekonomik faaliyet var. Bunların zarar görmemesi açısından... Eğer bir şirket, işletme bir yere geliyorsa çalışanlarının katkısıyla geliyor. Yönetici, hissedar, çalışan tüm kesimlerin paydaş olarak görülmesi lazım. Ortak çıkarları var. En büyük ortak çıkarları da şirketin korunması, büyümesi ve geliştirilmesi. Bundan herkes payını alacaktır” diye konuştu.

Grev sürüyor
AKP'nin grev yasağına karşı direnişe geçen ve bu yüzden işten çıkarılan THY emekçileri, süresiz eyleme geçtiklerini açıkladı. Her gün 06.00 ile 23.00 arası THY emekçileri, havaalanında eylemde olacak.