Hastanenin lavabosu bile varmış!

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş, Dr. Zekai Tahir Burak Doğumevi’nde yaşanan bebek ölümlerinin “kesin sonuç olmamakla birlikte” hastane enfeksiyonundan kaynaklanmadığını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) 15 günde 27 ölümün hastane yapısı göz önüne alındığında fazla olarak görülemeyeceğini bildiren Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş, "Zekai Tahir Burak gibi bir referans hastanesini göz önüne aldığımızda sayıya fazla değil diyebiliriz. Çünkü burada özellikle Temmuz ayında yatan bebek popülasyonu genellikle problemli bebekler. Yani çoğunlukla bin gramın altında olan bebekler" dedi.

"Bir kısmında enfeksiyonu ajanlarına rastlanmış ama hastane enfeksiyonu denilebilecek tek bir enfeksiyon ajanı değil bunlar. Tabi ki yeni doğanlarda enfeksiyonun olması gayet doğal. Bu hastane enfeksiyonu anlamına gelmiyor" diyerek şu ana kadar her bebeğin kendi enfeksiyonu ile öldüğünü açıkladı. Odabaş, bebeklere verilen mamaların enfeksiyona yol açtığı yönündeki iddialara cevaben "Bu konuda çok farklı spekülasyonlar yapılıyor. Orası çok iyi alt yapısı olan bir ünite. Her şey çok titizlikle hazırlanıyor. Temizliğe ve hijyene çok dikkat ediliyor" dedi.

"Gittik gördük, problem yok"
Odabaş, ayakkabı ile üniteye giriliyor iddialarına "Ayakkabı ile girildiği yönünde bir takım iddialar var. Ayakkabı ile giriliyor tabi. Bilimsel olarak ispatlanmış bir yerden ya da ayaktan olabilecek, buradan bulaşabilecek bir enfeksiyon yok. Asıl burada dikkat edilmesi gereken nokta el hijyenidir. Bu ünitelere girerken herkes ellerini güzelce antiseptik solüsyonlarla yıkıyor ve öyle giriyor. Asıl bulaş elden olan bulaşlardır. Her yeni doğan salonunda en az dört tane lavabo var. Tam orta yere konmuş durumda" cevabını verdi.

Odabaş bebek ölümleri ile ilgili son olarak "Gidip gördük ve şu andaki bulgulara bakarak da iddia edildiği gibi bir problem olmadığını düşünüyoruz" dedi.